У магији театра уживало 7.000 људи

Цвија Мркоњић
У магији театра уживало 7.000 људи

Бањалука - Четрнаести међународни фестивал дјечијег позоришта свечано је затворен у Бањалуци, а након додјеле награда публика је имала прилику да погледа представу "Фолклорна магија", коју су извели глумци Дјечијег позоришта Републике Српске у част побједника и учесника фестивала.

Побједнике фестивала прогласила је предсједник трочланог жирија редитељ Бисерка Колевска из Софије из Бугарске, која је истакла да су све представе биле веома интересантне и за разне узрасте.

- Било ми је јако лијепо радити са колегама, али није било лако одредити побједника - казала је Колевска.

Директор фестивала Предраг Бјелошевић уручујући специјалну награду Традиционалном турском театру сјенки из Истанбула из Турске је подсјетио публику да у оквиру фестивала сваке године буде награђено позориште које је имало нешто посебно и другачије.

- Ове године то није било тешко препознати. На сваком фестивалу представљамо луткарство једног народа, а због онога што су нам донијели ове године гости из Турске су заслужили специјалну награду - објаснио је Бјелошевић.

Саша Латиновић из новосадског Позоришта младих, који је награђен посебном глумачком наградом за представу "Како је откривено летење", каже да су чести гости фестивала који се традиционално одржава у Дјечијем позоришту РС и да је овај догађај изузетна прилика да се виде добре представе.

- Наша представа је одлично прихваћена, а прича говори о једној птици, односно једном Роди, који је открио да не мора само трчати, већ може и раширити своја крила и летјети - навео је Латиновић и додао да је комад поучан.

Међу многобројном публиком, која је испратила овогодишњи фестивал, нашли су се и ученици петог разреда Основне школе "Алекса Шантић" из Бањалуке, који су имали прилику да протеклих дана виде неколико представа.

- Представе су ми се свидјеле и вољела бих да у Дјечијем позоришту буде још више представа - рекла је ученица Јована Савић.

Фестивал, на коме је одиграно 13 представа из десет земаља, а који је свечано затворио министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, ове године посјетило је око 7.000 посјетилаца, што говори да је у представљањима једнако уживала и "велика" и "мала" публика и да је овај догађај заиста био врхунски.

- Настојали смо да инострани театри играју невербалне представе, које су универзалне и у којима је битна радња и прича - рекао је кућни редитељ Дјечијег позоришта РС Александар Пејаковић и додао да је на фестивалу додијељено укупно девет награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана