Театар фест Петар Кочић: Главна награда за Чуваре твог поштења

Александра Глишић
Театар фест Петар Кочић: Главна награда за Чуваре твог поштења

Бањалука - Најбоља представа на 20. театар фесту "Петар Кочић" је ауторски пројекат Бориса Лијешевића "Чувари твог поштења", у продукцији Градског позоришта Подгорица.

- Представа модерног сензибилитета и посвећене енергије глумачког ансамбла поставља критичка питања о савременом друштву које је спремно да се одрекне сопствених вредносних норми и своје младе генерације препуштајући се диктату некултивисаних сила тржишта - образложио је своју одлуку жири бањалучког фестивала, који су чинили Небојша Брадић, Наташа Иванчевић и Александар Пејаковић.

Лијешевић је добио награду и за најбољу режију. У селекцији фестивала, који је требало да буде затворен синоћ додјелом награда и извођењем представе "Јулије Цезар" у част награђених, било је шест представа.

Награда за најбољи текст додијељена је Вуку Бошковићу за драмски текст "Ново доба" у режији Дине Мустафића и у продукцији Битеф театра из Београда и Артхуба из Сарајева. Борис Исаковић је захваљујући улогама у представи "Ново доба" проглашен за најбољег глумца, а награда за најбољу женску улогу припала је Јадранки Ђокић која се на Театар фесту "Петар Кочић" представила у комаду "Плућа" Данкана Мекмилана у режији Аиде Буквић. Ријеч је о продукцији Театра "Егзит" из Загреба и Градског казалишта Сисак.

Специјална награда за младу глумицу додијељена је Јелени Петровић која игра у "Јесењој сонати" Ингмара Бергмана у режији Јагоша Марковића и продукцији Атељеа 212 и Града театра Будва. Исто признање добила је и Јелена Гавриловић, члан екипе комада "Моје дете" Стојана Срдића, у режији Ане Ђорђевић и продукцији Београдског драмског позоришта.

Публика, али и стручна јавност веома је задовољна јубиларним издањем фестивала.

- Већина представа је квалитетна. Да сам био члан жирија, било би ми тешко да одлучим коју да одаберем као најбољу. Ипак, "Ново доба" је било мој фаворит. Осврнуо бих се и на представу која по мом мишљењу није имала задовољавајући ниво, а то је "Јесења соната" - рекао је драматург Славиша Радан.

Писац и публициста Томо Марић сматра да је 20. театар фест "Петар Кочић" пун погодак.

- Све изведене представе су сјајне, што се могло видјети и по реакцијама публике. Таква једна манифестација у сваком погледу обогаћује Бањалуку. Руководство Народног позоришта РС у времену беспарице успјело је да публици подари прворазредни културни догађај - истиче Марић.

Мултимедијални умјетник Марко Дукић указује да у данашњем времену, не баш правих система вриједности, фестивал са двадесетогодишњом традицијом понекад дјелује као трачак свјетлости у културном животу Бањалуке.

- С обзиром на то какав је почетак Театар феста био са премијером "Швајцарске", било је за очекивати да нас за јубиларни 20. театар фест очекује селекција изванредних представа из региона. Издвојио бих представу "Плућа" - каже Дукић.

И глумица Позоришта Приједор Мирела Предојевић носи позитивне утиске са фестивала.

- Желим да похвалим Фестивал монодраме младог глумца. То је велика ствар. Не само што је нешто ново уведено у оквиру фестивала, већ што је то битно и корисно за глумца. Поготово младог умјетника који је на почетку каријере и коме треба вјетар у леђа. На овај начин дата му је прилика. Селекција монодрама је одлична. Публика је то осјетила и наградила ове дивне младе људе дугим аплаузом - наглашава Предојевићева.

Редован гост на бањалучком фестивалу је и издавач из Београда Зоран Хамовић.

- Сваке године примећујем врло озбиљне организационе помаке и Театар фест "Петар Кочић" има све квалитетнији програм. Јако ми се допала представа "Чувари твог поштења" - казао је Хамовић.

Међу вјерном публиком Народног позоришта РС и Театар феста "Петар Кочић" је и проф. др Никола Мојовић.

- Нема ништа тако величанствено у култури као што је то позориште, које има своју хиљадугодишњу традицију. Представе су ми се јако свидјеле, свака има неку новину и специфичност и задовољиле су висок степен театарског изражавања - примјећује Мојовић.

"Род и дом" на трону

За најбољу монодраму на Фестивалу монодраме младог глумца проглашена је "Род и дом" у извођењу Ирфана Касумовића. Аутор текста је Сафет Сијарић, драматизацију је радио Хасан Џафић, а представа је рађена у продукцији Театра "Кабаре" из Тузле.

Посљедње такмичарске вечери, у понедјељак, изведена је представа "Моје дете" Стојана Срдића, у режији Ане Ђорђевић и продукцији Београдског драмског позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана