Раде Шербеџија за Глас Српске: Искушење стварања увијек исто, и у Холивуду и у Бањалуци

Александра Глишић
Раде Шербеџија за Глас Српске: Искушење стварања увијек исто, и у Холивуду и у Бањалуци

РИЈЕКА - Увијек морам бити отворен за филмске позиве. Три пута је требало да радим филм са Теренсом Маликом, али увијек се нешто догодило да ме спријечи. Када ме звао четврти пут због улоге у једном малом филму, морао сам да одбијем због унапријед договорених концерата.

Рекао је ово за "Глас Српске" славни глумац Раде Шербеџија који ће 27. октобра одржати цјеловечерњи гала концерт у Бањалуци. Почетак концерта у организацији бањалучке Агенције "Лира" најављен је за 20 часова у Дворани "Обилићево", а Шербеџија каже да се увијек радо враћа у Бањалуку.

- Ето, ни чувени Малик није могао вјеровати шта чује, да због концерата не могу да дођем на снимање филма у Холивуд. А и то се догађа - каже Шербеџија који је у посљедње вријеме посвећен педагошком раду и предаје студентима глуме на Академији у Ријеци.

На наш позив одговорио је пошто је изашао из учионице гдје са студентима пролази њихове прве кораке у свијету глуме и уопште умјетности.

- Радим много са својим студентима. Опет, мучимо муку око простора, разних ствари, али упркос томе организујемо фестивал студентског театра, изводимо десет представа којих се не би стидјели ни најпрофесионалнија позоришта - прича Шербеџија који је неколико запажених улога остварио и у Холивуду.

Направио је занимљиво поређење балканске и холивудске продукције.

- На концу конца, и они који имају много пара када праве филм и они који их немају толико када стану испред камере остаје једно исто прво стваралачка немоћ, па рад. А то је једнако и у сиромаштву и у богатству. Коначно, ти као режисер, глумац или било који креативац који се бави филмом и театром нађеш се сам самцат испред своје публике. И ту ти не може никаква лова помоћи да нешто учиниш боље. Наравно, могу се направити неке невиђене сцене, попут оних холивудских што је наш велики Емир Кустурица направио - истиче Шербеџија напомињући да је искушење стварања увијек исто, и у Холивуду и у Бањалуци.

Прати трендове у позоришту и схвата их као позитивне промјене.

- Сваки редитељски покушај, да ли да шокира публику или да умртви публику је његова визија умјетности. Она се може некоме допасти или не допасти. Али свако истраживање у театру је добродошло - оцјењује Шербеџија.

Како је већ деценијама у свијету филма и позоришта подсјећа да стање у умјетности није никада било сјајно.

- Јако је важно знати да не би требало закидати на умјетности и просвјети и младим људима који се школују и за неке друге ствари, па и за позориште и филм. То су ствари у које се мора улагати, мора се образовање добро уредити и школе треба да буду квалитетне - указује Шербеџија.

Поред рада са студентима очекује га снимање филма у јануару у Италији, а касније иде у Лос Анђелес да снима пилот епизоду могуће серије.

- На љето се увијек враћам на Брионе. Комбинујем Америку и Балкан, живим у Ријеци, али доста путујем, идем често у Београд. Отац ми је нажалост умро у јануару, али имам пуно пријатеља и родбине које посјећујем. Такође, одржавам концерте у Београду, а весели ме што ћу ове године имати концерт у Југословенском драмском позоришту - каже Шербеџија.

Сјећање на Кемала Монтена

- Мој пријатељ Кемал Монтено ме питао када сам једном гостовао у Сарајеву на концерту: "Је ли, Раде, што ти то пјеваш? А ја кажем: "Пјевам ове своје нове". Он ми одговори: "Ма пусти нову, нова је добра само кад постане стара". Сви ти наши концерти имају свој базичан репертоар и онда ту и тамо неку нову изведбу. И то је сасвим логично - каже Раде Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана