Принцезина прича лекција за малишане

Александра Маџар
Принцезина прича лекција за малишане

Бањалука - Аплаузи, весели смијех малишана и бајка у којој пријатељство и љубав побјеђују, а само један искрен пољубац жабу претвара у принца, обиљежили су премијеру представе "Краљ жабац" у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Комад по мотивима бајке браће Грим на сцену је поставио цијењени редитељ из Софије Славчо Маленов, који већ годинама сарађује са ансамблом Дјечијег позоришта РС. Драматизацију текста урадио је Веселин Бодјев, док је помоћник редитеља Александар Пејаковић.

Најмлађа публика у четвртак увече с пажњом је гледала луткарску причу у којој су ликове принцезе, краља и жапца оживјели Свјетлана Андрић, Ђорђе Јанковић и Саша Терзић.

- Овакве представе највише и живе када се играју пред дјецом. Реакције малишана утицаће и на наше играње - рекао је Јанковић.

Када је ријеч о сарадњи са редитељем Маленовим, он има само ријечи хвале.

-  Са њим, као и сваки пут, нема никаквих тензија, све иде у року у коме је предвиђено. Он је диван човјек, велики професионалац. Водио нас је сигурно кроз све да бисмо стигли до овога што је публика имала прилику да види - истакао је Јанковић.

Иако је представа рађена за мале заљубљенике у позоришну умјетност, у њој су видно уживали и родитељи. Дјеца су имала прилику да науче да су истина и одговорност најважнији на путу за право пријатељство.

- Принцеза се послужила лажима иако је обећала да ће бити пријатељица жапцу који јој је помогао и спасио њену златну лопту из мочваре. Кроз овај комад можемо да видимо да се мора испунити оно што се обећа и да се дјеца не могу увијек ослањати на своје родитеље - објаснио је Маленов.

Глумци Дјечијег позоришта РС спремили су комад за седамнаест дана, врло брзо и лако. Принцеза из представе Свјетлана Андрић каже да је то било довољно да направе занимљиву представу.

- Сада смо у фази када треба да ослушкујемо реакције дјеце. Слушали су о чему се ради и препознали дозу хумора на коју су лијепо реаговали - казала је Андрићева.

Пред њима је, каже, разигравање комада како би постигли још бољу комуникацију са малишанима.

- Полако ћемо надограђивати причу кроз нашу игру. Глумац ужива када публика прати оно што се дешава на сцени, то га увијек мотивише - закључила је Андрићева.

Професионалност

- Било ми је задовољство да видим како дјеца слушају и схватају, јер ми обично покушавамо да их насмијемо. Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске је веома професионалан, један од најбољих на Балкану са којима сам радио. Увијек са задовољством долазим овдје да дијелимо своје креативне идеје. Одавно познајем глумце, а за ову представу одабрао сам оне за које сам мислио да ће им најбоље одговарати улоге - каже Славчо Маленов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана