Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали изведен друге такмичарске вечери Заплета 08: Односи и осјећања у којима живи свако од нас

Александра Маџар
Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали изведен друге такмичарске вечери Заплета 08: Односи и осјећања у којима живи свако од нас

Бањалука - Колико је Бањалучанка Тања Шљивар специфичан писац имала је прилику да осјети публика у Градском позоришту "Јазавац", гдје је друге такмичарске вечери изведен комад по њеном тексту "Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали", који је резултат сарадње Босанског народног казалишта Зеница и Камерног театра 55 Сарајево.

Пред публиком у понедјељак увече позната српска глумица Мирјана Карановић и талентовани млади глумац Енес Салковић кроз апстрактну форму показали су да није неопходно све разумјети да бисмо осјећали припадност, а кроз богатство драмског текста који су изговарали било је потпуно јасно да ће неки одговори о томе шта се десило на сцени доћи сами, за дан, два, пет, десет... Све вријеме изводећи ову дуо драму глумци су били на сцени, а доказ да је "Заплет" из године у годину све посјећенији је и публика, за коју није било довољно мјеста у сали, па су сједили на сцени, гдје су имали прилику да  виде и најмању промјену на лицу глумаца.

Пред публиком четири јасне слике односа у којима дјевојчица чезне за пажњом свога оца, празнина мајке која нема више свога сина, неизмјерна љубав дјевојке према брату и жудња жене за животом.

- Када сам одлучила да режирам овај комад, знала сам да то не може да буде реалистична прича, традиционалне форме. Била ми је узбудљива комбинација у којој као глумац дајеш пуну емоцију, а у форми једно позориште које није уштројено - објаснила је Карановићева, која је режирала овај комад.

То о чему је Тања писала, како каже, осјетила је и препознала ту жену у себи.

- Много је нас који смо изгубили некога кога смо волели, а на кога у једном тренутку нисмо обраћали довољно пажње, ко нам се подразумевао и тек онда када је отишао схватили смо да нисмо успели да му кажемо неке битне ствари - објаснила је Карановићева, истичући да је комад отворио дубоке садржаје које носимо у себи, а о којима не причамо често са другима.

Глумцу Енесу Салковићу било је велико задовољство да ради са Мирјаном Карановић.

- Требало ми је доста времена да схватим да је Мирјана Карановић мој партнер на сцени. Сматрам  ову представу једном степеницом у мом глумачком и приватном животу. Увидио сам колико не знам и постао свјестан својих мана, а то је најбоље, када схватите колико не знате и сад могу да радим на себи - рекао је Салковић.

Друге такмичарке вечи публика је одлучила да награда за најбољег глумца оде у руке Мирјане Карановић.

Данас на програму

Комад Ђорђа Лебовића и Александра Обреновића "Небески одред", у извођењу глумаца из Српског народног позоришта и Савеза драмских уметника Војводине, биће изведен вечерас у 20 часова. Ријеч је о представи коју је режирала Миа Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана