Гран при представи “Орфеј” из Суботице

Миланка Митрић
Гран при представи “Орфеј” из Суботице

Бањалука - Међународни фестивал позоришта за дјецу, који је одржан у Дјечијем позоришту Републике Српске, затворен је синоћ свечаном додјелом награда.

Представе у такмичарском дијелу програма оцјењивали су редитељ и директор Позоришта лутке и глумца из Ломже (Пољска) Јарослав Антоњук, глумац и директор Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда Алек Родић и драматург и театролог из Бањалуке Раде Симовић.

Награде су додијељене у неколико категорија. Гран при за најбољу представу у цјелини додијељен је Дечјем позоришту Суботица из Србије за представу “Орфеј”.

Награда за најбољу режију припала је редитељу Јарославу Килијану за режију представе “Кројачева нит” Театра Лалка из Варшаве (Пољска).

Наталија Гочева добила је награду за најбољу сценографију, за представу “Принцезин рођендан” Позоришта за децу Крагујевац из Србије. Награда за најбољу оригиналну музику припала је Бартошу Блахури за представу “Кројачева нит” Театра Лалка из Варшаве.

Специјална награда за савремено драматуршко обликовање текста додијељена је представи “Продавница играчака” Градског позоришта Подгорица из Црне Горе.

Истог дана, у оквиру пратећег програма фестивала, изведене су двије представе. Публика је имала прилику да гледа представу “Папирни” Градског позоришта из Смедеревске Паланке и представу “Мачка у чизмама” Позориштанца “Пуж” из Београда.

“Папирни” је ауторски пројекат Павла Јозиша. У питању је представа која прати одрастање двоје људи. Без ријечи, приказане су животне ситуације које нас све прате, од најранијег доба до периода одрастања и старости. Публика је кроз ову луткарску представу успјела да увиди нити које нас воде кроз спознавање значаја љубави, доброте и заједништва.

Представа “Мачка у чизмама” одиграна је у два термина, те је затворила овогодишњи фестивал. Ова комедија забуне, рађена по тексту Бранислава Милићевића, у режији Слободанке Алексић, приказала је заљубљеност и љубав. Радња се дешава у садашњости, у једној бањи. Кроз обичне разговоре створиле су се разне чаролије, које су проузроковале чаробне црвене чизме и чаробна метла. Све заједно пред публиком је створило један својеврсни дашак бајковитости.

Овогодишњи фестивал окупио је више од 100 учесника, а одиграно је тринаест такмичарских представа. Сви учесници пружили су најмлађој публици незаборавне дане позоришне чаролије.

Признања глумцима

Пет равноправних глумачких награда добили су:

Роберто Брахам Чавез (“Пријатељство” из Квецалтенанга у Гватемали), Златко Вицић (“Ванда Лаванда”, Градско казалиште лутака Ријека из Хрватске), Сара Алеви (“Лепотица и звер”, Стиваћало театар Венеција из Италије), Биљана Раденковић (“Цвеће мале Иде”, Позориште лутака Ниш, Србија) и ансамбл представе “Змај” Позоришта лутака Сливен из Бугарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана