Градишка: Неостварена жеља професионално позориште

Милан Вујић
Градишка: Неостварена жеља професионално позориште

Градишка - Позоришни ентузијасти Драшко Видовић и Адмир Мешић, који је уједно и директор "Град позоришта" Градишка, упркос недостатку новца, успјели су да реализују многе представе у посљедњих осам година.

Средине које имају улогу градских позоришта могу само да позавиде на успјеху овог двојца, јер су одиграли успјешне представе попут "Луда лова", "Аудијенција", "До последњег даха", "Не играј на Енглезе", "Генерална проба самоубиства", "Кумови"...

Без обзира на недостатак средстава, како кажу, имају ону другу врсту подршке која је сваком човјеку неопходна. Главни вјетар у леђа им је декан бањалучке Академије умјетности, који је и режирао неколико њихових представа, Лука Кецман и писац Душан Ковачевић од кога су сва дјела добили бесплатно.

Директор позоришта Адмир Мешић каже да успјех види у чињеници да су напорним радом успјели да задовоље културне потребе већине становника општине па и шире, али да би све имало другачији смисао када би постали професионално позориште.

- Постоји тај дугорочни план да се позориште из удружења грађана претвори у институцију, да општина буде оснивач позоришта. У припреми је тај закон о позоришној дјелатности који би још више унаприједио позоришну сцену у Градишци с обзиром на то да имамо један савремени простор у Културном центру Градишка са свим техничким условима - истакао је Мешић.

Према његовим ријечима, нови закон уредио би област позоришне дјелатности и омогућио младим глумцима у мањим срединама да раде у позоришту у свом граду и тиме би се и позориште знатно унаприједило, јер је познато да не могу сви млади глумци да раде само у Бањалуци.

- Ако би био усвојен такав закон, млади глумци након завршене академије могли би да раде у другим градовима, јер бисмо тада имали седам, осам позоришта и тако би се унапређивала позоришна сцена, јер би једни код других играли - нагласио је Мешић.

У протеклих осам година рада "Град позоришта" из Градишке урађено је 13 квалитетних представа са којима су обишли многе градове у Републици Српској.

- Комплетна продукција нашег позоришта протеклих година била је јако успјешна, а неке од најзахтјевнијих представа биле су "Генерална проба самоубиства", "Не играј на Енглезе" и посљедња "Кумови" коју ћемо на прољеће играти пред Душаном Ковачевићем у Градишци, а надам се затим и пред публиком "Звездара театра" - рекао је Мешић који не крије жељу за још једним врхунским комадом Ковачевића.

Њихов план је да у овој години буду урађене двије професионалне и двије аматерске представе са којим би наступали и по фестивалима.

- Жеља нам је да урадимо неколико представа, а то ће искључиво зависити од конкурса на који се пријављујемо који расписује општина и ресорно министарство - прича Мешић који је додао да је план да се оде на што више фестивала као што су они који се одржавају у Бијељини, Добоју, Требињу, Бањалуци, Приједору и Београду.

У преговорима су, како каже Мешић, и са глумцем Стојаном Матавуљем у вези са представом "Отварач за лименке" коју је он радио '80-их година, а Мешић и Видовић имају жељу да је играју.

Омладинска секција

Глумац овог позоришта Драшко Видовић, који води омладинску секцију "Град позоришта", каже да је план такође да се ради са Академијом умјетности из Бањалуке како би у центру пажње били студенти.

- На тај начин бисмо студенте завршних година укључили у рад позоришта, гдје би се од њихових испита направиле позоришне представе које би презентовали градишкој публици - рекао је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана