Фестивал омладинских позоришта РС: Бањалучке приче из Алеје кестена за почетак

Агенције
Фестивал омладинских позоришта РС: Бањалучке приче из Алеје кестена за почетак

Костајница - Представом бањалучког ДИС позоришта "Прича из Алеје кестена", у Костајници је отворен Фестивал омладинских позоришта Републике Српске у чијем ће такмичарском дијелу бити одиграно шест представа, углавном драма.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је отварајући Фестивал да ресорно министарство с пуним правом подржава рад аматерских позоришта која окупљају младе.

- Млади се на оваквим фестивалима друже и размјењују искуства. Из бављења аматеризмом изникли су многи познати глумци. Надам се да ће и овај фестивал некоме бити вјетар у леђа - истакао је Малешевић.

Он је нагласио да се сваке године избором неке друге локалне заједнице за домаћина фестивала шири позоришна умјетност у тим срединама.

- Треба похвалити ДИС позориште из Бањалуке које неуморно шири позоришну умјетност. На овај начин ствара се позоришна публика и у мањим срединама - казао је Малешевић.

Костајничкој позоришној публици представила се и  Омладинска сцена градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке са представом "Контролни".

Домаћин фестивала, Драмски студио М.А.С.К.Е. сутра ће  одиграти представу "Драга Јелена Сергејевна".

Четвртак је резервисан за Градско позориште Мркоњић Град које ће извести представу "Кући", док је представа "Невидљиви" Драмске сцене СПКД "Просвјета" на репертоару у петак.

На такмичарски дио фестивала завјеса ће бити спуштена у суботу, 14. октобра, када ће Драмски студио "Живко Десница" из Приједора који ће одиграти представу "Терапија".

Пратећи програм

Фестивал ће имати и занимљиве пратеће садржаје - представе за дјецу, округле столове, драмске радионице и бајковнице у којима ће глумци причати бајке и приче полазницима "Мале причаоне" и Клуба за дјецу "Кестенко".

Организатори су Народна библиотека "Невенка Станисављевић" и ДИС театар Бањалука, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, пријатељ фестивала општина Костајница, а медијски покровитељ Радио Костајница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана