Емотивна прича о три српске хероине премијерно у НПРС

Данко Кузмановић
Емотивна прича о три српске хероине премијерно у НПРС

Бањалука - У оквиру обиљежавања 100 година од потписивања примирја у Првом свјетском рату, у недјељу, са почетком у 20 часова, у Народном позоришту Републике Српске биће изведена премијера представе “Женско срце у шињелу” за Републику Српску.

Представа говори о животима три хероине - Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Флори Сендс, јединој Британки са чином капетана у српској војсци и Надежди Петровић, сликарки, која се из Француске вратила у Србију да помогне свом народу.

У представи глуме познате београдске глумице - Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић, а адаптацију и режију потписује Мирјана Карановић.

Идеја да у представи буду баш ове три хероине је била глумачке екипе у потпуности.

- Нина, Јована и Весна су већ биле одлучиле да играју Милунку, Флору и Надежду. Ја сам са одушевљењем прихватила њихов избор. И када погледате представу схватићете зашто - казала је Карановићева.

Глумица Нина Граховац је рекла да су улоге подијелиле сходно њиховим сензибилитетима.

- Основна три карактера, тј. глумице је написао млади писац Михајло Витезовић, а нас три колегинице смо се договориле сходно нашим сензибилитетима која би коју хероину могла играти... Што би се рекло, саме смо урадиле “кастинг”, а пошто смо у професији где нас углавном бирају, пријало нам је овај пут да не будемо биране за неку улогу, него да саме бирамо - рекла је Граховчева.

Пошто се у представи ради о стварању представе, на питање колико уплива има стваран процес стварања представе у сам сценарио, Карановићева је одговорила да има веома много.

- Млади писац Михајло Витезовић је поставио основе и структуру комада. Ми смо заједно развијали ситуације које су се дешавале током рада на представи. Тражила сам од њих да напишу своја лична искуства, анегдоте, да испричају своје снове и своје страхове. Онда сам то уклопила у већ написане сцене. Мислила сам да је то добра основа, јер су њих три и дошле код мене са жељом да урадимо представу о три глумице које желе да нешто саме направе и које не могу или не желе да чекају да их неко ангажује, већ преузимају иницијативу. Мени се то допало, јер сам их, док су биле моје студенткиње, охрабривала да не буду пасивне у животу ако желе да нешто постигну - рекла је Мирјана Карановић.

Карановићева је казала да је презадовољна коначним резултатом.

- Пресрећна сам! Од мене није лако добити позитивну реакцију и то знају сви моји ђаци и остали који су радили са мном. Веома сам захтевна и тражим максимум. Ово је представа коју би требало гледати. Гледала сам је безброј пута док смо је радили, а и после премијере и никада ми није било досадно. Од срца је препоручујем - казала је она.

Текст је много пута мијењан, како је рекла Граховчева, али су на крају добиле потврду од публике.

- Презадовољне смо! У процесу рада није било лако, текст је писан за нас, много тога смо у ходу мењале, преправљале и морам признати биле смо доста несигурне и ту смо се ослониле на Миру, која је знала шта ради... На премијери и на осталим извођењима по реакцијама публике добиле смо потврду да то што смо уложиле годину рада на овој представи има смисла и да имамо одличан резултат - рекла је Нина Граховац.

Инспирација

Представа је о женама које, како каже редитељка, никада не треба да буду заборављене.

- Ова представа говори о херојима најтрагичнијег периода нашег народа. О женама које су одбациле безбједност својих домова и каријера и отишле да се боре раме уз раме са мушкарцима. Њихова храброст, племенитост и жртва су огромне и не треба никада да буду заборављене. То су личности које треба да буду инспирација - рекла је Карановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана