Чика Але, Куста и Чађо отворили Кестенбург

Александра Маџар фото: А. Чавић
Чика Але, Куста и Чађо отворили Кестенбург

Бањалука - На јединствен начин, баш какав је и сам "Кестенбург" концертом великог Емира Кустурице и његовог састава "Но смокинг оркестра" почела је позоришна прича ове међународне манифестације.

Тешко је рећи који је од три велика аплауза у уторак увече био снажнији. Онај када се на сцени појавио Кустурица и његови музичари или када је на сцену изашла бањалучка легенда, чика Але са својим бомбонама или онај када су се двораном "Борик" вијориле заставе са свих страна свијета док су дефиловали млади војници умјетности, глумци аматери, са свих страна свијета.

Велики напор тима фестивала уложен је у тренутак у којем је одјекнула реченица: "Фестивал је отворен", коју је пред многобројном публиком изговорила прослављена кошаркашица, репрезантативка Републике Србије, освајачица европског злата, олимпијске бронзе, Бањалучанка Саша Чађо. Она није крила понос што је дио ове позоришне приче, која прмовише Бањалуку и РС, као град љубави и пријатељства, а најбољи доказ је управо чика Але, са којим је са сцене публици бацала бомбоне.

Послије тога присутни су шетали кроз филмове Емира Кустурице, кроз које их је професор провео заједно са својим музичарима, свирајући познате нумере из култних остварења. Њима су се придружили и учесници "Кестенбурга", који су са Кустурицом правили шоу на сцени. "Но смокинг оркестра" са Кустом на челу обишао је цијелу дворану "Борик", а у једном моменту на сцени им се придружила и руска глумица и балерина Софија Аржаковскаја, предсједница жирија "Сребрне селекције" "Кестенбурга".

Радост што ће се срести са, како је рекао, великим генијем, Емиром Кустурицом, није крио ни глумац Јосип Пејаковић.

- Бавим се позориштем и долазим из тог свијета, знам какво је стање у том свијету и радујем се због постојања овог фестивала. Радујем се сусрету са мојим пријатељима, мојим презимењацима и надасве, великим генијем, мојим другом Кустурицом - истакао је Пејаковић.

Присјетио се студентских дана, када је и сам прве кораке правио на сличним интернационалним фестивалима.

- Студентско доба је подсјећање на праве вриједности и трагање. Нема тога више у професионализму. Ентузијазам тог студентског театра је трагао за неким новим вриједностима - казао је Пејаковић.

Великим аплаузом публика је поздравила и предсједницу жирија "Златне селекције", глумицу Слободу Мићаловић.

- Очекујем да видим добре представе, квалитетне младе глумце из целог света. Велика ствар је ширити уметност, али и могућност да млади људи размене искуства, културу, школе на којима су учили. Студентске представе су основ, наш темељ, одакле креће наш професионални ангажман, гдје стичемо основу и знање - казала је она.

Представе у укупно пет селекција у оквиру фестивала биће игране на свим бањалучким позоришним сценама, "Арт дворишту" Банског двора, вијећници Банског двора Културног центра и хангару у кампусу бањалучког Универзитета.

У "Златној", "Сребрној", "Бронзаној" и селекцијама "Дрво кестена" и "Факултетска" такмичиће се представе из БиХ, Србије, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Јужне Кореје, Хрватске, Италије.

У највећој селекцији "Дрво кестена", у којој ће бити одигране 24 представе, побједника ће одлучити публика.

Генерални покровитељ фестивала је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а подршку фестивалу дала је и Влада Републике Српске са свим ресорним министарствима.

Фестивал и факултет

- Желим да вас обавијестим да "Кестенбург" није само фестивал позоришта, да није само бањалучки бренд, већ је он од сада и факултет, јер смо добили и професора, професора Кустурицу. Не можемо сви бити Кустурица, али можемо сви бити "Кестенбург" - рекао је на отварању извршни директор фестивала Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана