Битеф предводи представе на Заплету

Александра Глишић
Битеф предводи представе на Заплету

Бањалука - Најбоље представе настале у позориштима региона, као и ауторски пројекат Стојана Матавуља "Пита ли ико како је мени", дочекаће публику на Међународном фестивалу младог глумца "Заплет 09" у Бањалуци.

Поднаслов овогодишњег издања је "Најбољи фестивал на свијету. Игдје. Икад.", биће одржан од 20. до 26. октобра, а домаћини и организатори Градско позориште "Јазавац" премијером Матавуљевог ауторског пројекта отвориће фестивал.

У овој представи о положају позоришних стваралаца у нашем друштву и односу друштва према позоришту играју Сњежана Мишић, Владимир Ђорђевић, Велимир Бланић и Љубиша Савановић. 

- Процес рада је био врло инспиративан јер смо се први пут сусрели са таквим начином стварања представе. Редитељ Стојан Матавуљ открио нам је потпуно нови принцип рада по којем и убудуће можемо правити сличне тематске представе. Срећан сам што сам дио ове приче која ће публици сигурно бити занимљива јер је другачија од свега што су досад могли да виде на нашим сценама - рекао је Владимир Ђорђевић.

У оквиру програма "Заплет на точковима" биће изведено десет представа у Приједору, Градишци, Лакташима, Прњавору и Добоју.

Такмичарски програм, по избору селекторке Драгане Ђедовић, одвијаће се на сцени "Јазавца", а већ друге вечери на сцени ће бити "Јами дистрикт" у продукцији Битеф театра, Центра за културу Тиват, Фестивала Масзк и "Firchie Think Tank" студија. Режију овог комада потписује редитељ који иза себе има велики број успјешних представа, Кокан Младеновић.

У програму фестивала је и представа "Краљ Иби" бањалучке Академије умјетности и Студентског позоришта "Владо Зељковић" из Бањалуке. Публици ће се представити и Бањалучко студентско позориште са комадом "Млијеко", као и Агенција "Бео Арт" са представом "У агонији". На фестивалском репертоару је и "Таксиметар" Театра "Егзит" и "Бетон махала" Позоришне трупе "Јој, ево их ови".

У посебном програму "Заплета" најављене су монодраме "Наши дани" у извођењу и режији Радослава Миленковића и "На дан свођења рачуна" која је ауторски рад Марије Ђајић. У овом дијелу програма биће изведена и представа "Терапија" ДИС позоришта младих из Бањалуке. Публика ће имати прилику да погледа и изложбу позоришних фотографија "На даскама II" Јована Видаковића. Као и претходних година, биће додијељене награде за најбољег младог глумца, глумицу и најбољу представу у цјелини. Стручни жири фестивала чине драматург Тања Шљивар, глумац Владимир Ђорђевић и композитор Петар Топаловић. Публика ће сваке вечери бирати најбољег глумца вечери.

Разговори са славним глумцима

У оквиру програма "Разговор са глумцима" гости фестивала биће реномирани глумци који ће дио својих искустава пренијети млађим колегама и публици. На "Заплету" ће овим поводом гостовати Радослав - Рале Миленковић, Драган Бјелогрлић и Никола - Коља Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана