Onemogućena naplata 4,35 miliona KM poreskog duga od prodaje zemljišta Fruktone

Nebojša Tomašević
Onemogućena naplata 4,35 miliona KM poreskog duga od prodaje zemljišta Fruktone

Banjaluka - Ponovljeno suđenje bivšem predsjedniku Upravnog odbora i Skupštine akcionara "Fruktone" Nedeljku Popoviću i bivšem direktoru preduzeća "Interinvest Krajs" Slobodanu Župljaninu, optuženim za malverzacije prilikom privatizacije pomenute fabrike juče je završeno u banjalučkom Okružnom sudu.

Tužilaštvo i odbrana iznijeli su završne riječi, a izricanje presude zakazano je za petak, 7. juli. Suđenje im je vođeno iznova jer je Vrhovni sud RS ukinuo prvostepenu presudu kojom je Popović zbog oštećenja povjerilaca i falsifikovanja bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca, a Župljanin na godinu i sedam mjesec zatvora jer je pomogao Popoviću u činjenju krivičnog djela.

Iznoseći završnu riječ republički tužilac Svetlanka Bijelić kazala je da smatra da je u ponovljenom postupku dokazana krivica optuženih. Zatražila je da se oni osude po zakonu i da se poništi ugovor o kupoprodaji zemljišta "Fruktone" firmi "Interinvest Krajs".

Branilac Popovića i Župljanina, Goran Bubić tvrdi da nema dokaza za krivicu i da nisu izvedeni nikakvi novi dokazi te traži oslobađanje od optužbi.

U ovom slučaju ranije potvrđena presuda bivšem pomoćniku direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomiru Đukiću koji je dobio 18 mjeseci zatvora. Optužnica tereti Popovića i Župljanina da su u saradnji  sa Đukićem za 10,5 miliona maraka nezakonito prodali zemljište i objekte "Fruktone" u banjalučkoj Beogradskoj ulici preduzeću "Interinvest Krajs", čiji je direktor bio Župljanin. To zemljište bilo je pod hipotekom radi  poreskog duga, a optuženi su novcem od prodaje platili nepostojeća i nedospjela potraživanja. Tako su prodajom onemogućili naplatu 4,35 miliona maraka poreskog duga i za taj iznos oštetili budžet RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana