Онемогућена наплата 4,35 милиона КМ пореског дуга од продаје земљишта Фруктоне

Небојша Томашевић
Онемогућена наплата 4,35 милиона КМ пореског дуга од продаје земљишта Фруктоне

Бањалука - Поновљено суђење бившем предсједнику Управног одбора и Скупштине акционара "Фруктоне" Недељку Поповићу и бившем директору предузећа "Интеринвест Крајс" Слободану Жупљанину, оптуженим за малверзације приликом приватизације поменуте фабрике јуче је завршено у бањалучком Окружном суду.

Тужилаштво и одбрана изнијели су завршне ријечи, а изрицање пресуде заказано је за петак, 7. јули. Суђење им је вођено изнова јер је Врховни суд РС укинуо првостепену пресуду којом је Поповић због оштећења повјерилаца и фалсификовања био осуђен на двије године и два мјесеца, а Жупљанин на годину и седам мјесец затвора јер је помогао Поповићу у чињењу кривичног дјела.

Износећи завршну ријеч републички тужилац Светланка Бијелић казала је да сматра да је у поновљеном поступку доказана кривица оптужених. Затражила је да се они осуде по закону и да се поништи уговор о купопродаји земљишта "Фруктоне" фирми "Интеринвест Крајс".

Бранилац Поповића и Жупљанина, Горан Бубић тврди да нема доказа за кривицу и да нису изведени никакви нови докази те тражи ослобађање од оптужби.

У овом случају раније потврђена пресуда бившем помоћнику директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомиру Ђукићу који је добио 18 мјесеци затвора. Оптужница терети Поповића и Жупљанина да су у сарадњи  са Ђукићем за 10,5 милиона марака незаконито продали земљиште и објекте "Фруктоне" у бањалучкој Београдској улици предузећу "Интеринвест Крајс", чији је директор био Жупљанин. То земљиште било је под хипотеком ради  пореског дуга, а оптужени су новцем од продаје платили непостојећа и недоспјела потраживања. Тако су продајом онемогућили наплату 4,35 милиона марака пореског дуга и за тај износ оштетили буџет РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана