Жртва свака друга жена

Срна
Жртва свака друга жена

Бањалука - У Републици Српској око 47 одсто испитаних жена старијих од 15 година је током живота доживјело неки облик родно заснованог насиља, због чега је потребно радити на успостављању механизама за подршку жртвама насиља у породици ради превенције најгорег исхода.

Поручено је ово јуче у Бањалуци са скупа организованог поводом кампање “Живот без насиља”. Министарка породице омладине и спорта РС Јасмина Давидовић поручила је да је насиље у породици друштвено неприхватљиво, те да иза тога стоје институције, али и друштво у цјелини.

- Сви заједно треба да тежимо нултој толеранцији на насиље у породици. Свака особа која трпи насиље може и треба то да пријави на СОС телефон 1264, који је бесплатан и анониман и доступан на подручју цијеле Српске - рекла је Давидовићева.

Она је навела да су у 90 одсто случајева насиља у породици жртве жене, док у 10 одсто случајева мушкарци, те да је присутан и велики број међугенерацијског насиља.

Директорица Џендер центра Владе РС Мирјана Лукач рекла је да је најчешћи облик насиља над женама породично насиље, а да је најчешћи узрок алкохолизам супруга.

- Породично насиље се не може посматрати изоловано, него је то дубљи друштвени проблем у чије рјешавање треба да се сви заједно укључимо - рекла је Лукачева и додала да је конференција организована са циљем да се представе резултати рада Џендер центра у протеклом периоду када је ријеч о насиљу над женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана