Завршила факултет са просјеком 10, срећу пронашла ван БиХ

Завршила факултет са просјеком 10, срећу пронашла ван БиХ 01.09.2018 22:41 | N1

БАЊАЛУКА - Николина Макивић чистом десетком завршила је Технолошки факултет у Бањалуци, а као најбољи студент у историји факултета добила је “Златну значку Николе Тесле”, али не и запослење.

На питање новинара телевизије “Н1” зар нико Босни и Херцеговини, након завршеног студија са просјеком десет, није имао спремност да је запосли Николина, сада већ докторант Сорбоне одговара:

“Апслутно нико”.

Дјелимично рјешење проблема стигло је од Владе Руске Федерације. Стипендирали су Николин одлазак у Москву да би учила језик. У том периоду стигла је у понуда са бањалучког факултета да одради приправнички - то је било касно, јавља поменута телевизија.

Влада Француске већ је издвојила средства за мастер програм из физичке хемије за нанонауку на престижном универзитету Парис Дидерот.

“Уколико вас тамо препознају као таленат онад и улажу у вас, што овдје није баш случај”, прича Николина Макивић за телевизију “Н1”.

На Сорбони је наставила и докторске студије. Укључена је у области производње и унапређења батерија, а пројекат на којем ради тренутно кошта 100.000 евра.

“Страшно волим своју земљу и вољела бих да се једног тренутка створе услови да могу да се вратим, али кад год сам нешто покушала била сам заустављена и то ме јако боли. Такође, сад током докторских студија немам никакву подршку из Босне и Херцеговине”, открива она.

(Н1)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица