Загарантована испорука трупаца доприноси бољем пословању

А. Ј. Р.
Загарантована испорука трупаца доприноси бољем пословању

Бањалука - Представници “Шума РС” и 49 стратешких предузећа за прераду дрвета потписали су јуче оквирне петогодишње уговоре којима је загарантована испорука шумских дрвних сортимената, што ће допринијети ефикаснијем пословању дрвопрерађивача и бољем позиционирању на тржишту.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Горан Зубић истакао је да се потписивањем ових уговора желе гарантовати минималне количине дрвних сортимената и динамика њихове испоруке.

- Загарантоване минималне количине су утврђене путем вриједности бода у кубицима, а број бодова биће утврђиван на годишњем нивоу за сваког дрвопрерађивача. Стратешки дрвопрерађивачи имаће већу вриједност бода - рекао је Зубић.

Он је истакао да је Министарство пољопривреде договорило са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ концепт који се односи на забрану извоза шумских дрвних сортимената, односно увођење такси на резану грађу и цијепани огрев.

- Биће формирана заједничка радна група представника из РС, ФБиХ и БиХ која ће се бавити овим питањем - додао је Зубић.

Вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић нагласио је да је од изузетног значаја што су са дрвопрерађивачима потписали уговоре.

- Имамо обавезу да финалним прерађивачима обезбиједимо сировину. Када је ријеч о извозу дрвних сортимената, потребно га је забранити да би домаћи произвођачи могли несметано да раде - рекао је Гојковић.

Предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрепађивача РС и директор бањалучке фирме “Дрвопродекс” Дарко Партало истакао је да је овај уговор испуњење дугогодишњих захтјева.

- Ово је почетак транспарентности. Донијеће нам значајну сигурност и уз квалитетну опрему и радну снагу гарантује свјетлију будућност дрвне индустрије у Српској - рекао је Партало. 

Потписивању су присуствовали и предсједник Владе РС Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана