За спас троје дјеце 375.000 евра

Данијела Стоканић
За спас троје дјеце 375.000 евра

Бањалука - Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству одобрио је јуче око 375.000 евра за лијечење троје дјеце у иностранству.

Како су објаснили у фонду ријеч је о двије трансплантације коштане сржи и то у Њемачкој, за шта ће бити издвојено 240.000 евра и у Италији, гдје предрачун износи 134.363 евра.

- Осим ова два случаја, 330 евра одобрено је за генетско испитивање једног дјетета у Шпанији - казали су у фонду.

Подсјетили су да је до сада Фонд солидарности одобрио новац за лијечење дванаесторо дјеце у иностранству, за шта је издвојено више од милион КМ. Закључно са 14. априлом на рачуну Фонда солидарности, који је са радом почео почетком године, било је 2,49 милиона КМ.

Предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић истакла је да је Фонд солидарности од великог значаја за Српску.

- Заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, који је иницијатор Закона о фонду солидарности, испунили смо велики задатак. Сада је само на родитељима колико ће они бити упућени у функционисање самог фонда - казала је Берићева.

Додала је да родитељи обољеле дјеце у Српској путем, између осталог, здравствених установа, треба мало више да се упознају о Фонду солидарности.

- Сматрам да многи родитељи још нису најбоље упућени у функционисање фонда. Лијечење дјеце у иностранству о трошку фонда највише зависи од мишљења љекара и клинике у којој су се лијечила - казала је Берићева.

Додала је да је примијетила да многи родитељи Фонд солидарности доводе у везу са удружењима која су учествовала у његовом стварању, што је погрешно.

- Ми немамо никакве везе са пословањем фонда, али можемо родитеље колико-толико упутити - истакла је Берићева.

Састанак

Вршилац дужности директора Фонда солидарности Јасминка Вучковић одржала је јуче сједницу са члановима Управног одбора ове установе. Она је све чланове информисала о досадашњем раду Фонда солидарности, покренутим иницијативама и другим активностима.

Фонд солидарности јуче одобрио:

* 240.000 евра за лијечење у Њемачкој

* 134.363 евра за лијечење у Италији

* 330 евра за генетско испитивање у Шпанији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана