За путарине до Грчке и назад грађани БиХ морају да издвоје око 120 КМ

nezavisne.com
За путарине до Грчке и назад грађани БиХ морају да издвоје око 120 КМ

Бањалука - Бх. грађани који су се одлучили да годишњи одмор проведу у неком од грчких љетовалишта, која су посебно актуелна ове сезоне, потребно је да издвоје око 120 КМ на путарине у оба смјера, а дио аутопута кроз Хрватску и Србију се највише плаћа.

Као полазну станицу узели смо Бањалуку, па при поласку из Бањалуке за кориштење аутопута до Градишке потребно је издвојити 2,5 КМ. Након преласка границе у Градишци, у Новој Градишци се укључује на аутопут Загреб - Београд.

Према подацима на интернет страници Хрватског ауто-клуба, од уласка на аутопут у Новој Градишци до изласка у Липовцу, у близини границе са Србијом, возачи ће морати за путарину издвојити 75 куна, односно 19,9 КМ, док је за возило са приколицом потребно издвојити 111 куна.

Након преласка границе и уласка у Србију, на званичном сајту Ауто-мото савеза Србије кажу да је од Шида до Београда потребно издвојити 370 динара, односно око шест КМ.

Проласком пријестонице Србије пут се наставља према Нишу, до којег је за аутопут потребно издвојити 800 динара, што је 13,2 КМ.

За путарине нови издатак је 210 динара код Дољевца прије Лесковца и код Прешева 80 динара, што је укупно око 4,8 КМ.

Преласком граничног прелаза Прешево - Табановце и уласком у Македонију, након неколико километара слиједи прва наплатна рампа гдје се путарина плаћа 60 денара или 1,5 евра. Током вожње у Македонији постоје још двије наплатне рампе на којима је потребно издвојити додатних 80 денара или два евра, те 60 денара или 1,5 евра.

Према томе, путарина кроз Македонију износи пет евра, а у коначници се може проћи и јефиније ако се еври промијене у денаре, односно ако се путарина плаћа у македонској валути.

Преласком македонско-грчке границе Богородица - Евзони, већ се налазите у жељеној Грчкој, те од појединих популарних грчких љетовалишта дијели вас неколико десетина километара. Путарина у једном смјеру до Паралије је око 3,4 евра, док након преласка граничног прелаза Евзони до Халкидикија постоји само једна наплатна рампа, на којој пролаз кошта 1,8 евра.

Пут до Грчке је могућ и преко Бугарске, у којој је цијена вињете осам евра за 15 дана и 15 евра за мјесец дана, те је плаћање могуће само бугарским левима.

Укупан износ путарине за чари грчких љетовалишта зависи од коначне дестинације у Грчкој, те рецимо од Бањалуке до Халкидикија потребно је издвојити нешто више од шездесет КМ у једном смјеру, што је у оба смјера нешто више од 120 КМ.

Један Бањалучанин који са породицом планира да иде на море у Грчку каже да зна да ће га путарине изаћи поприлично новца, али да су нашли повољан апартман, храна је јефтина, тако да ће му се љетовање у Грчкој ипак исплатити

"Планирамо да у Македонији преспавамо једну ноћ, тако да нам неће бити напорно, вожња јесте дуга до Грчке, али правићемо паузе", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана