За повратак потрошене 1,2 милијарде марака

В. К.
За повратак потрошене 1,2 милијарде марака

Сарајево - Процес повратка у БиХ још није окончан, а до сада је у те сврхе потрошено више од 1,2 милијарде марака, показују подаци Министарства за људска права и избјеглице који су достављени Парламенту БиХ.

Подаци су сажети у информацији о реализацији закључака Парламента БиХ након разматрања извјештаја о спровођењу ревидиране стратегије за спровођење дијела Дејтонског споразума који се односи на повратак. Парламент је једним закључком задужио Савјет министара да сачини и поднесе извјештај о трошењу донација. Од 2003. године, када је одговорност за процес повратка са међународних организација пренесена на домаће власти, до 2015. године потрошене су 1,2 милијарде марака.

- Из буџета на свим нивоима власти у БиХ утрошено је око 875 милиона, што чини готово 75 одсто укупних средстава. Од страних донатора је потрошено 320 милиона - наведено је у информацији.

За обнову 46.800 стамбених јединица потрошен је 651 милион, а за пратећу комуналну и социјалну инфраструктуру и мјере за економску одрживост повратника су дата 544 милиона КМ. Институције у БиХ спроводе милионски пројекат с циљем затварања свих колективних центара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана