За новчане дознаке из иностранства плаћа се порез од 10 одсто

ATV
За новчане дознаке из иностранства плаћа се порез од 10 одсто

Ако вам рођак из иностранства пошаље 100 марака, Пореској управи Републике Српске дужни сте 10. Казна за непоштовање овог закона у распону је од 500 до 1500 марака. Тренутни прописи не разликују помоћ породици од накнада за обављен посао путем интернета.

“Када су у питању поклони и новчане дознаке из инострамства закон није предвидио изузетке од обавезе пријављивања и плаћања овог пореза, такође у случају постојања сумње банке су дужне да пореској управи доставе све податке и информације о депозитима и финансијским трансакцијама физичких лица на основу којих се врши утврђивање конкретне пореске обавезе физичког лица”, каже Драган Зорић, начелник Одјељења у сектору за услуге пореским обвезницама Пореска Драган.

Банке шаљу информације тек уколико се на неки рачун уплати више од 30 хиљада марака. Било како било, у БиХ се путем банака протекле године слило више од 2 милијарде марака. То значи да је чак 200 милиона требало да заврши у ентитетским буџетима. Колико је стигло “из руке у руку” нико не може са сигурношћу рећи. 

“Вриједност дознака из иностранства расте из године у годину, иако се примјећује да је раст прије 2018. године био интензивнији, док су у 2018. години дознаке умјерено порасле за два одсто” стоји у саопштењу.

Сав тај прилив новца из иностранства има много више позитивних, него негативних утицаја, тврде економисти. То се најбоље види у грађевинском сектору. 

“Наши људи који су отишли у иностранство велики број њих жели да ријеши стамбено питање у БиХ и кроз тај начин, односно кроз улагање у некретнине, велики дио новца се практично враћа у БиХ. Тако да је тешко сад утврдити колико је тачно новца који се врати, односно који дође од наших људи који су у иностранству мимо регуларних платних токова, али сигурно да можемо говорити о неколико десетина процената више у односу на оно што показује звнична статистика”, каже каже из Удружења економиста Републике Српске “СЊОТ”, Раде Шегрт.

Највећи дио новца долази из земаља у које се народ са наших простора највише одселио. То су земље Западне Европе, Скандинавија, Сједињене Америчке државе, Канада и Аустралија, кажу из Централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана