Возачи дугују више од 60 милиона км за прекршаје

Срна
Возачи дугују више од 60 милиона км за прекршаје

Сарајево - Возачи у БиХ по основу неплаћених саобраћајних прекршаја дугују више од 60 милиона КМ, а највећи дужник је из Требиња са 62.990 КМ дуга, подаци су Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ.

Ова дуговања 186.280 возача односе се на прекршаје почињене од 2007. године до данас.

Дуг возача у Федерацији БиХ /ФБиХ/ износи 36.900.000, у Републици Српској 21.034.000 КМ, а у Брчко дистрикту 2.610.000 КМ, пише сарајевско “Ослобођење”.

Након дужника из Требиња, слиједи дужник из сарајевске општине Стари Град који није платио казне у укупном износу од 58.750 КМ и двојица Брчака са дуговима од 51.993, односно 50.778 КМ.

Највише дуговања односи се на прекршаје као што су вожња без положеног возачког испита, управљање нерегистрованим возилом, прекорачење брзине и вожња у пијаном стању.

Возачи дугују и за казне због непридржавања ограничења, забрана или обавеза изражених саобраћајним знаковима.

“Изречена прекршајна санкција очигледно нема ефекта зато јер није наплаћена и нема утицаја на починиоца прекршаја”, рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, оцијенивши да треба наћи начин да се на свим нивоима власти онемогући ово што се сада дешава. Радовић је подсјетио да је у Републици Српској прошле године измијењен Закон о прекршајима па се тако лицу, уколико у року од три године не измири дуг, казна претвара у казну затвора.

Он је додао да у Републици Српској, уколико у року од годину дана од правоснажности прекршаја казна не буде плаћена, надлежно министарство унутрашњих послова казну просљеђује Пореској управи на принудну наплату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана