Власти од возача у ФБиХ за еко тест до новембра 2017. незаконито наплатиле више од 16 милиона КМ

klix.ba
Власти од возача у ФБиХ за еко тест до новембра 2017. незаконито наплатиле више од 16 милиона КМ

Сарајево - Прије скоро годину дана установљено је како поскупљење еко теста приликом техничког прегледа возила у Федерацији БиХ није у складу са законом, али надлежни још нису креирали нове цијене или вратили старе, због чега су од возача у већем бх. ентитету досад незаконито наплаћени милиони КМ.

Нови Правилник о испитивању испушних плинова моторних возила у ФБиХ примјењује се од јануара 2017. године. Тако возачи у Федерацији БиХ већ 11 мјесеци умјесто 5 КМ, еко тест плаћају 22,32 или 36 КМ, зависно од мотора возила.

До краја октобра ове године у ФБиХ је регистровано 645.698 возила, док су возачи поднијели 966.744 захтјева за регистрацију, подаци су Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА). Стога су власти до краја октобра 2017. од возача у ФБиХ незаконито наплатиле више од 16 милиона КМ. Гдје је овај новац завршио, нико не зна. Иначе, новац од наплате еко теста у највећем проценту усмјерава се станицама за технички преглед возила те стручним институцијама и у буџете ентитета.

Радна група, састављена од представника Министарства комуникација и промета БиХ, у априлу је требала креирати приједлог нових цијена техничког прегледа возила те усвојити нови цјеновник до јуна. Међутим, због годишњих одмора, како нам је тада рекао секетар у Министарству комуникација и промета БиХ Игор Пејић, представници радне групе нису се састајали баш често. Након тога, у разговору за klix.ba, обећали су у јулу сачинити нови цјеновник техничког прегледа возила, али ни то се није десило.

Судећи према одговору који смо добили, кривац за све је федерални министар промета и комуникација Денис Ласић који је одговоран и за незаконито повећање цијена еко теста.

"Радна група за израду Правилника о измјенама и допунама Правилника о техничким прегледима возила још није усагласила јединствен став по питању ових измјена јер, између осталог, Федерално министарство промета и комуникација још није доставило своје мишљење на приједлог текста Правилника који је усаглашаван на нивоу радне групе. Уобичајена пракса била је да се у припреми подзаконских аката текст Правилника још једном достави надлежним органима на усаглашавање, након чега је предвиђено да се Правилник постави на њеб страници у поступку е-консултација, односно јавне расправе", казали су нам из Министарства комуникација и промета БиХ.

Иако само државно министарство промета и комуникација може вршити измјене и допуне везане за редовни технички преглед возила, укључујући и еко тест, надлежним у овој институцији наизглед су везане руке када се ради о обустави плаћања незаконито повећаних цијена еко теста у ФБиХ.

"Плаћање ЕКО тестова је установљено на темељу правилника који је донио федерални министар и само тај министар, Влада ФБиХ или евентуално неки надлежни суд могу правилник ставити ван снаге", нагласили су из Министарства комуникација и промета БиХ.

Више пута у овој години питали смо надлежне да ли ће формирање нових цјеновника подразумијевати и поврат новца возачима у ФБиХ који су плаћали еко тест по вишој цијени, али никада нисмо добили одговор.

Подсјећамо, цијене техничког прегледа возила у БиХ, укључујући и еко тест, регулиране су Правилником о техничким прегледима возила који само државни министар промета и комуникација Исмир Јуско може мијењати и допуњавати. Федерални министар промета и комуникација Денис Ласић донио је прошле године Правилник о повећању цијена еко теста у овом бх. ентитету и то позивајући се на Закон о цестовном пријевозу ФБиХ. Јуско и Ласић су на састанку у марту ове године установили како повећање цијена еко теста није усклађено са законом те су нагласили потребу доношења јединственог цјеновника, али незаконити Правилник је на снази већ 11 мјесеци у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана