Вјетар у леђа борби против корупције

Анита Јанковић-Речевић
Вјетар у леђа борби против корупције

Бањалука - Институције, предузећа и организације у Српској који имају више од 15 запослених обавезни су да до 7. јануара идуће године створе све потребне услове како би радници могли пријавити корупцију, а ако то не ураде пријети им казна и до 15.000 марака.

Како би запослени знали коме и како да пријаве корупцију одговорна лица у наведеним субјектима обавезна су да донесу и усвоје Упутство о поступању са пријавом корупције и обезбјеђењу заштите лица која пријављују корупцију.

У Министарству правде РС истичу да је усвајање овог акта обавезно према Закону о заштити лица која пријављују корупцију, а послодавце и друга одговорна лица која се оглуше о ову наредбу очекују казне од 5.000 до 15.000 марака.

- Модел упутства могуће је преузети на интернет страници Министарства правде, а њиме се, између осталог, уређује начин подношења и примања интерне пријаве корупције, поступање са пријавом корупције, те начин остваривања права и заштита права онога који пријављује корупцију у поступку интерне заштите - наведено је у саопштењу министарства.

Овим документом неопходно је уредити и обавезе одговорног лица, те посебно обезбиједити заштиту идентитета особи која пријављује корупцију.

- Сваки субјект треба да изврши конкретизацију, те прилагоди предложени модел - истакли су у министарству.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да ће у наредном периоду радити на упознавању привредних друштва са поменутим упутством.

- Идуће године у априлу организоваћемо и едукацију за приватни сектор у вези са питањем примјене Закона о заштити лица која пријављују корупцију - рекао је Благојевић.  

Консултант за мониторинг у Центру цивилних иницијатива Жељко Нинковић каже да ће резултати ове законске мјере у почетку бити стидљиви, али да је ово добро рјешење јер ће подићи свијест радника да треба да се разрачунају са девијацијама у предузећима и установама у којима раде.

- Не треба одмах очекивати значајне резултате јер тржиште рада није стабилно и већина људи размишља да ће им се, ако сугеришу на неку негативну појаву у колективу, то вратити као бумеранг. Радницима ће требати времена да изађу из зидова ћутње и одваже се на пријаву корупције - рекао је Нинковић.

Директорица Фондације "Инфохаус" Џенана Алађуз истиче да је Закон о заштити лица која пријављују корупцију у РС много бољи од закона који регулише ту област на нивоу БиХ, јер је јаснији и одређенији.

- Законска рјешења у РС штите радника од одмазде у фирмама и позитивне ствари тих мјера биће видљиве с временом - рекла је Алађузова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана