Ученици Медицинске школе подстанари још двије године

Весна Поповић
Ученици Медицинске школе подстанари још двије године

Бањалука - Судбина Медицинске школе, која још од катастрофалног земљотреса 1969. кубури са недостатком властитог простора, због чега већ дуже вријеме изнајмљује објекат у кругу предузећа „Космос“, биће позната најкасније до краја 2019. године.

То је крајњи рок када ће морати да се донесе коначна одлука о томе да ли ће Медицинска школа бити пресељена у властити објекат или ће бити продужен подстанарски уговор.

Према информацијама из Министарства просвјете и културе РС ова школа има десетогодишњи уговор са „Космосом“ о коришћењу зграде Техничке припреме овог предузећа, а који истиче 2019. године.

- Коришћење објекта „Космоса“ за потребе Медицинске школе треба да буде до уговореног рока, а да се за то вријеме нађе трајно рјешење смјештаја школе - кажу у Министарству.

Напоменули су да је из Развојног програма 2008/2009. године уложено 1,4 милиона марака у адаптацију простора у кругу „Космоса“ за потребе те школе. Директор Медицинске школе Владимир Јагодић је потврдио да уговор о коришћењу „Космосовог“ објекта важи још двије године.

- Школа плаћа закупнину за коришћење зграде, а тај новац се обезбјеђује из буџета град Бањалука - истакао је Јагодић.

Први човјек ове васпитно-образовне установе трајно рјешење види у изградњи Медицинског кампуса на Паприковцу.

- Једна од четири планиране зграде била би намијењена за Медицинску школу. Колико сам упознат, активности за реализацију тог пројекта су у току и тренутно је у припреми одређена документација - навео је Јагодић.

Он није могао прецизирати када би тај нови објекат могао да буде изграђен.

- Чак и ако не буде изграђен нови објекат, до истека уговора 31. децембра 2019. године школи мора бити обезбијеђен простор за рад. Једна од опција је и да се уговор о коришћењу објекта у кругу „Космоса“ продужи, док се не направи кампус на Паприковцу - рекао је Јагодић.

Истакао је да ова школа нема властити простор за рад још од 1969. године када, је зграда те школе уништена у земљотресу.

- Од тада смо се неколико пута селили с једне локације на другу - рекао је Јагодић.

Из министарства здравља и социјалне заштите поручују да би до краја 2018. године требао бити урађен  израђен Главни пројекат за Медицински кампус, у чијем саставу би се налазила и Средња медицинска школа.

- По завршетку   главног пројекта, биће могуће покренути даље процедуре за изналажење најповољнијег извора финансирања градње кампуса. Тада ћемо имати и процјену када ће изградња почети, колико дуго ће трајати и колика је вриједност пројекта - рекли су у министарству.

Напоменули су да би медицински кампус требало да се састоји од два објекта у оквиру којих ће бити Медицински факултет и Центар за образовање и истраживање, Средња медицинска школа и Факултет здравствене његе.

Резултати

Владимир Јагодић је рекао да Медицинску школу похађа  1.070 ученика.

- Наши ученици постижу најбоље резултате јер уписујемо ђаке са најбољим оцјенама из основних школа. Сваке школске године имамо далеко више интересовања, него што имамо мјеста. Немамо проблема да годишње упишемо осам нових одјељења са по 30 ђака, а увијек остане неуписано од 50 до 100 ученика - казао је Јагодић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана