Уче граматику на енглеском, па тек онда на српском

Драгана Келеч
Уче граматику на енглеском, па тек онда на српском

Бањалука - Наставници енглеског језика у неким основним школама у РС на великој су муци због неусклађених наставних садржаја међу предметима, па тако морају да предају граматику коју ђаци још нису савладали ни из српског језика.

Неријетко се дешава да на часовима страног језика основци морају да уче времена као што су футур први или перфекат, иако то градиво по наставном плану и програму нису још имали из српског језика.

- На часовима је права конфузија. Лекције које држимо из енглеског језика уопште нису у координацији са српским језиком. Изгубим цијели час док дјеци у шестом разреду објасним шта је уопште футур, да бих им затим могла држати лекције о футур симпл тенсу - испричала је једна од наставница енглеског језика.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да у појединим школама нису усклађени наставни садржаји, али да су школски активи дужни на почетку године да све детаљно анализирају како се то не би дешавало.

- Школски активи морају заједно да планирају своје садржаје. Недопустиво је да међу њима нема сарадње и да нису ускладили своје годишње наставне планове - истакао је Дамјановић.

Он је нагласио да ће идуће године наставити да се ради на модернизацији наставних садржаја.

- Настава је процес у којем увијек има простора за унапређење квалитета - истакао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић каже да прије почетка школске године на сједницама стручних актива морају да буду усклађени наставни планови и садржаји.

- Не смије се допустити да лекције из српског и енглеског језика нису усклађене. Приликом планирања наставних садржаја увијек мора постојати одређени простор и слобода да се наставници договарају када ће и које лекције предавати - истакао је Мишљеновић.

Он је нагласио да је усклађивање неопходно завршити у августу, јер је у супротном током цијеле школске године тешко на адекватан начин држати наставу.

Зимски распуст

Настава у свим основним и средњим школама у РС у првом полугодишту завршава се 26. децембра.

Ђаци ће на зимском распусту, како су истакли у Министарству просвјете и културе РС, бити до 19. јануара, када почиње друго полугодиште. У текућој школској години основну школу похађају 95.432, а средњу 43.913 ученика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана