У току провјера доступности спорних “љигаваца” у БиХ

Срна
У току провјера доступности спорних “љигаваца” у БиХ

Сарајево - Агенција за надзор над тржиштем БиХ упозната је о повлачењу играчака популарно названих “љигавци” са тржишта неких држава ЕУ, а у току су провјере њихове доступности на тржишту БиХ.

Популарна играчка “љигавац” нашла се у жижи британске јавности након што су тамошњи контролори у осам од 11 узорака “љигавца” пронашли недозвољени ниво хемикалије бора која је изузетно токсична и опасна.


Агенција за надзор над тржиштем БиХ упозната је преко система за брзу размјену информација о опасним производима Еу /РАПЕКС/ са повлачењем играчака “љигаваца” са тржишта ЕУ због тога што представљају хемијски ризик, јавио је портал “Кликс”.

“У току су активности провјере доступности жљигавацаж на тржишту БиХ код пословног субјекта за којег постоје информације да је увозник ових производа. У случају да се утврди да производи који се налазе на тржишту БиХ представљају озбиљан ризик за потрошаче, Агенција ће у сарадњи са надлежним здравственим и санитарним инспекцијама БиХ ентитета и Брчко дистрикта предузети одговарајуће радње у циљу заштите здравља и сигурности потрошача”, саопштено је из Агенције за надзор над тржиштем БиХ.

Јавност ће бити обавијештена о свим расположивим информацијама до којих Агенција дође у току провјера на тржишту БиХ, наглашавају из Агенције.

Агенција преводи и објављује РАПЕКС седмичне извјештаје на својој интернет страници, па седмични преглед садржи информације о производу, ризицима и мјерама које је предузела држава чланица која је обавијестила о несигурном производу.

У БиХ је љигавац могуће купити посредством онлајн оглашивача по цијени од двије до четири КМ или у појединим продавницама са кинеском робом за исти износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана