Туристи напунили касу са више од милион КМ

Милијана Латиновић
Туристи напунили касу са више од милион КМ

Бањалука - Природне љепоте Српске и богата понуда традиционалних гурманских делиција и ове године су привукле велики број посјетилаца из цијеле Европе, а за девет мјесеци од боравишне таксе прикупљена су 1,03 милиона КМ, што је око 20 одсто више у односу на исти период лани.

Да се атрактивне домаће туристичке дестинације налазе на мапи све већег броја посјетилаца из региона, али и оних који у наше крајеве хрле из Италије, Њемачке и Турске, показује и податак да је за девет мјесеци Српску посјетило 294.998 туриста, који су остварили 715.541 ноћење.

- У односу на исти период прошле године, то је 14,3 одсто више долазака и 19,6 одсто више ноћења, а највише посјетилаца било је у бањским центрима, на планинама, те популарним еко и етно-дестинацијама - наводе из Туристичке организације РС.

Додају да су и у овој години најпосјећенији градови били Бањалука, Требиње, те Вишеград са Андрићградом.

Међу најпосјећенијим дестинацијама, истичу у Туристичкој организацији РС, је и олимпијска љепотица Јахорина, која посјетиоцима нуди богат садржај за одмор и љети и зими, а током цијеле године актуелни су и бањски центри.

- У посјећености предњачи Здравствено-туристички центар “Бања Врућица”, који је један од водећих здравствених, велнес и конгресних центара у региону, а успјешним пословањем могу се похвалити и бање Кулаши, Слатина и Лакташи - навели су у Туристичкој организацији.

Међу бисерима домаћег туризма издвајају се и национални паркови “Козара” и “Сутјеска” и етно-село Станишићи.

Директор требињске Туристичке организације Марко Радић истакао је да су у девет мјесеци ове године у природним љепотама Херцеговине уживали туристи из 87 земаља.

- Повољан географски положај, близина Дубровника, Будве и Херцег Новог, одувијек је био један од наших адута, а осим тога један смо од градова са највише националних споменика. Вјерски туризам је најзаступљенији, а осим тога богата понуда вина и разних јела довољан су разлог за одмор у нашем граду - рекао је Радић и додао да је недавно отворени комплекс “Град сунца” један од требињских туристичких бисера.

Чувену ћуприју, коју је у корице романа уткао нобеловац Иво Андрић, Андрићград и модрозелену Дрину ове године је посјетило хиљаде туриста из цијелог свијета, а осим језика из земаља бивше Југославије ових дана у Вишеграду често се могу чути и кинески и корејски језик.

- Очекујем да ћемо до краја године премашити број од 250.000 долазака. Вишеград је центар културног туризма, а посебно смо поносни на нашу ћуприју и Андрићград. Прича о нашем нобеловцу Андрићу, чувеном Мехмед-паши Соколовићу и прослављеном режисеру Емиру Кустурици заокружује чувено тројство великана у Вишеграду - рекла је директорица Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.

Традиционални ћевапи, прелијепи Врбас и надалеко позната гостољубивост Бањалучана, само су мали дио туристичке понуде ове крајишке љепотице.

  • Авантуристички туризам, гастрономија и бројни фестивали током љета само су неки од разлога због којих Бањалука биљежи све већи број посјетилаца из цијелог свијета, који радо љетују у граду на Врбасу. Очекујемо да ћемо на крају године имати око 90.000 долазака и 130.000 ноћења - истакла је директорица бањалучке Туристичке организације Ирена Радојевић.

Смјештајни капацитети

У Туристичкој организацији РС кажу да се посљедњих неколико година континуирано повећава број смјештајних капацитета у Српској.

- Хостели и стан на дан све су популарнији и интересовање за ову врсту смјештаја је све веће. Оно што нас радује је да наше атрактивне туристичке дестинације добијају и нове висококатегоризоване смјештајне капацитете, гдје свакако издвајамо један од највећих свјетских хотелских брендова, који ускоро долази на тржиште Републике, а то је “Courtyard by Merriott” који би наредне године требало и званично да буде отворен у Бањалуци - навели су у Туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана