Тржиште рада вапи за занатлијама

Милијана Латиновић
Тржиште рада вапи за занатлијама

Бањалука - Пред малим матурантима у Републици Српској и ове године је широка лепеза занимања за која могу наставити школовање, а осим гимназија, медицинских и економских смјерова, за које годинама влада велико интересовање ђака, школе махом уводе занате попут конобара, кувара, бравара и фризера, с обзиром на то да на тржишту влада велика потреба за тим кадровима.

На основу приједлога, које су руководиоци средњих школа доставили Министарству просвјете и културе РС, сачињен је план уписа у школску 2019/2020. годину, према којем свршене основце нова занимања очекују у бањалучкој Техничкој школи, која уводи смјер оптичар и техничар ПТТ саобраћаја.

Свршени основци из Градишке имаће могућност да се школују за браваре, јер је то ново занимање у тамошњој Техничкој школи. Средња стручна техничка школа у тој општини ове године понудиће и занимања кувар и конобар, баш као и Средњошколски центар “Ђуро Радмановић” из Новог Града. Да се занати враћају у средње школе потврђују и у Средњошколском центру “Никола Тесла” у Котор Варошу гдје, планирају да упишу и по једно одјељење фризера и електричара. Новитете уводи и Технички школски центар у Зворнику, а тамошње мале матуранте очекују два нова смјера, бравар и техничар ЦНЦ технологија.

Директор Средње стручне техничке школе у Градишци Дарко Голић каже за “Глас Српске” да су, ослушкујући потребе тржишта рада, будућим средњошколцима поново понудили занимања кувар и конобар, са којима, тврди, имају добру перспективу у тој локалној заједници.

- За та занимања влада велика потражња послодаваца, а успјели смо да договоримо и добру праксу са локалним угоститељима. Посла за куваре и конобаре има и биће - истакао је Голић.

Да тржиште рада у Српској вапи за угоститељима и сродним занимањима потврђује и директорица Средњошколског центра “Ђуро Радмановић” из Новог Града Гордана Вујановић.

- Велика је потражња за конобарима и куварима и надам се ћемо успјети да упишемо по пола одјељења, како смо и планирали - рекла је Вујановићева.

Ново занимање, механичар грејне и расхладне технике биће на располагању свршеним основцима у Средњошколском центру “Милорад Влачић” у Власеници, с обзиром на то да су централно гријање и клима-уређаји постали свакодневица савременог човјека.

Иако је лани бањалучка Грађевинска школа планирала да упише једно одјељење каменорезаца, а власници каменорезачких радњи нудили плаћену праксу, ништа није мотивисало ђаке да се школују за ово занимање.

- Нико није био заинтересован за тај смјер и зато ове године то занимање нисмо ни понудили - рекао је директор те школе Љубан Бајић.

Фабрике обуће широм Српске лани су апеловале на школе да почну школовати моделаре обуће, јер тог кадра на домаћем тржишту нема, па је тако тај смјер уведен у бањалучкој Школи ученика у привреди, а шансу да усаврше све финесе израде ципела ђаци у Бањалуци имаће и ове године. Да школују обућаре лани су планирали и у Дервенти, јер на подручју те локалне заједнице послује неколико предузећа која се баве производњом обуће, али заинтересованих ђака није било, па ове године тај смјер и немају.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић каже за “Глас Српске” да очекује озбиљне помаке у креирању уписних политика.

- Годинама апелујемо да су потребне промјене и да немамо квалитетних занатлија. Свијест се помало мијења, али још недовољно. Треба привољети дјецу да се школују за занимања са којима имају будућност - рекао је Шкребић.

Дуално образовање

Драгутин Шкребић подсјећа да су средње школе у Српској увелико започеле увођење система дуалног образовања, које би, према његовом мишљењу, требало да да добре резултате.

- План је да у првим разредима ђаци који се школују за занате имају један дан праксу у предузећима, у другом два, а у трећем три дана, да би били оспособљени да по завршетку школе одмах уђу у погоне - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана