Tržište rada vapi za zanatlijama

Milijana Latinović
Tržište rada vapi za zanatlijama

Banjaluka - Pred malim maturantima u Republici Srpskoj i ove godine je široka lepeza zanimanja za koja mogu nastaviti školovanje, a osim gimnazija, medicinskih i ekonomskih smjerova, za koje godinama vlada veliko interesovanje đaka, škole mahom uvode zanate poput konobara, kuvara, bravara i frizera, s obzirom na to da na tržištu vlada velika potreba za tim kadrovima.

Na osnovu prijedloga, koje su rukovodioci srednjih škola dostavili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, sačinjen je plan upisa u školsku 2019/2020. godinu, prema kojem svršene osnovce nova zanimanja očekuju u banjalučkoj Tehničkoj školi, koja uvodi smjer optičar i tehničar PTT saobraćaja.

Svršeni osnovci iz Gradiške imaće mogućnost da se školuju za bravare, jer je to novo zanimanje u tamošnjoj Tehničkoj školi. Srednja stručna tehnička škola u toj opštini ove godine ponudiće i zanimanja kuvar i konobar, baš kao i Srednjoškolski centar “Đuro Radmanović” iz Novog Grada. Da se zanati vraćaju u srednje škole potvrđuju i u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu gdje, planiraju da upišu i po jedno odjeljenje frizera i električara. Novitete uvodi i Tehnički školski centar u Zvorniku, a tamošnje male maturante očekuju dva nova smjera, bravar i tehničar CNC tehnologija.

Direktor Srednje stručne tehničke škole u Gradišci Darko Golić kaže za “Glas Srpske” da su, osluškujući potrebe tržišta rada, budućim srednjoškolcima ponovo ponudili zanimanja kuvar i konobar, sa kojima, tvrdi, imaju dobru perspektivu u toj lokalnoj zajednici.

- Za ta zanimanja vlada velika potražnja poslodavaca, a uspjeli smo da dogovorimo i dobru praksu sa lokalnim ugostiteljima. Posla za kuvare i konobare ima i biće - istakao je Golić.

Da tržište rada u Srpskoj vapi za ugostiteljima i srodnim zanimanjima potvrđuje i direktorica Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” iz Novog Grada Gordana Vujanović.

- Velika je potražnja za konobarima i kuvarima i nadam se ćemo uspjeti da upišemo po pola odjeljenja, kako smo i planirali - rekla je Vujanovićeva.

Novo zanimanje, mehaničar grejne i rashladne tehnike biće na raspolaganju svršenim osnovcima u Srednjoškolskom centru “Milorad Vlačić” u Vlasenici, s obzirom na to da su centralno grijanje i klima-uređaji postali svakodnevica savremenog čovjeka.

Iako je lani banjalučka Građevinska škola planirala da upiše jedno odjeljenje kamenorezaca, a vlasnici kamenorezačkih radnji nudili plaćenu praksu, ništa nije motivisalo đake da se školuju za ovo zanimanje.

- Niko nije bio zainteresovan za taj smjer i zato ove godine to zanimanje nismo ni ponudili - rekao je direktor te škole Ljuban Bajić.

Fabrike obuće širom Srpske lani su apelovale na škole da počnu školovati modelare obuće, jer tog kadra na domaćem tržištu nema, pa je tako taj smjer uveden u banjalučkoj Školi učenika u privredi, a šansu da usavrše sve finese izrade cipela đaci u Banjaluci imaće i ove godine. Da školuju obućare lani su planirali i u Derventi, jer na području te lokalne zajednice posluje nekoliko preduzeća koja se bave proizvodnjom obuće, ali zainteresovanih đaka nije bilo, pa ove godine taj smjer i nemaju.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da očekuje ozbiljne pomake u kreiranju upisnih politika.

- Godinama apelujemo da su potrebne promjene i da nemamo kvalitetnih zanatlija. Svijest se pomalo mijenja, ali još nedovoljno. Treba privoljeti djecu da se školuju za zanimanja sa kojima imaju budućnost - rekao je Škrebić.

Dualno obrazovanje

Dragutin Škrebić podsjeća da su srednje škole u Srpskoj uveliko započele uvođenje sistema dualnog obrazovanja, koje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da da dobre rezultate.

- Plan je da u prvim razredima đaci koji se školuju za zanate imaju jedan dan praksu u preduzećima, u drugom dva, a u trećem tri dana, da bi bili osposobljeni da po završetku škole odmah uđu u pogone - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana