Сваки трећи возач избјегава аутопут Бањалука - Градишка

nezavisne.com
Сваки трећи возач избјегава аутопут Бањалука - Градишка

Бањалука - На аутопуту Бањалука - Градишка од почетка рада наплатне станице Јакуповци у просјеку је за 30 одсто смањен дневни проток саобраћаја.

То су нам потврдили из предузећа "Аутопутеви РС", из којег кажу да је ово смањење у границама очекиваног.

"Од 16. марта и званичног пуштања у рад отвореног система наплате путарине на дионици аутопута Е661 Градишка - Бањалука том саобраћајницом дневно, у просјеку, прође између 3.000 и 3.500 возила", навели су из "Аутопутева РС", пишу Независне новине.

Како истичу из овог предузећа, гледано по категоријама које аутопут користе, најбројнија су возила из прве категорије, односно путнички аутомобили, који учествују са 90 одсто у укупном броју.

Стручњаци наглашавају да, кад возите по аутопуту, можете да уштедите знатну количину горива уколико уједначите брзину на 90 километара на сат.

"Истраживања су показала да при тој брзини трошите преко 20 одсто горива мање него при брзини од 120 километара на сат, или ако је вожња испуњена наглим успоравањем или убрзањем", наглашава Миленко Јаћимовић, инжењер саобраћаја.

Јаћимовић, који је и предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука, наглашава да је на аутопуту најнижи степен угрожености, а вожња је безбједнија, бржа и удобнија.

"Кретање возилима старом трасом кроз приградске средине Трн, Клашнице, те кроз Лакташе па до Градишке доводи до исувише малог растојања од возила и непотребног успоравања и убрзања, чиме се потрошња горива повећава до шест одсто. Потрошња горива у моменту кретања возила с мјеста знатно је већа него када се возило креће уједначеном брзином", појашњава Јаћимовић.

Дакле, стручњаци савјетују да се користи аутопут, а исто, засигурно, препоручују и становници Лакташа, који су протеклих дана били свједоци великих гужви у њиховом граду, баш зато што су неки возачи избјегавали наплату путарине.

"Преко дана, од седам до 10 часова, улица се не може прећи ни пјешке, а о возилима да не говоримо. Узрок је, наравно, то што је почела наплата путарине", навео је један возач из Лакташа.

Иначе, Душан Топић, директор "Аутопутева РС", рекао је раније да су очекивања да тренутним интензитетом саобраћаја и уз важећи цјеновник за годину буду враћена комплетна уложена средства у изградњу наплатних кућица, а да би у наредне двије године била финансијски покривена изградња преосталих кућица на осталим приступним тачкама на аутопуту.

Када је ријеч о цијенама, за аутомобиле путарина кошта двије марке, а за аутомобиле с приколицом, комбије и мање камионе четири марке. За аутобусе цијена је шест, а за тешке камионе и оне с приколицама 10 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана