Стрес и нервоза “потрошили” 8,6 милиона марака

Милијана Латиновић, Свјетлана Ђуричић
Стрес и нервоза “потрошили” 8,6 милиона марака

Бањалука - Стрес и нервоза на радном мјесту, беспарица и породични проблеми само су неке од ситуација у којима грађани посежу за лијековима за смирење, а у прилог томе говори податак да је лани у БиХ на антидепресиве потрошено око 8,6 милиона марака.

Према подацима Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, потрошња антидепресива у прошлој години нешто је мања у односу на 2016. годину.

-  Финансијски промет антидепресива износио је 8,6 милиона марака што је 1,41 одсто укупног промета лијекова лани, а што је мање него 2016. године када је на антидепресиве потрошено више од 10 милиона КМ - навели су у Агенцији и додали да је лани забиљежена највећа потрошња антидепресива “пароксетин”, “сертралин” и “флуоксетин”.

Да и становници Српске често посежу за антидепресивима и седативима потврђују подаци Фонда здравственог осигурања РС према којима је за ове лијекове лани потрошено око 2,5 милиона марака, док је за четири мјесеца ове године издвојено више од 800.000 КМ.

- За антидепресиве и лијекове за смирење, у прва четири мјесеца ове године, издато је више од 114.000 рецепата. Од тога су 58.752 за лијекове за смирење, који су коштали 537.788 КМ. За антидепресиве издато је 56.165 рецепата, а трошак је Фонда био је 288.154 КМ - рекли су из Фонда.

Психолог Александар Милић каже да се пацијенти најчешће јављају када се осјете симптоме анксиозности или депресије. Уобичајени симптоми су главобоља, убрзани рад срца, несаница, губитак апетита, пробавни проблеми.

- У нашој пракси скраћује се поступак и препоручују се антидепресиви и седативи, а боље би било да се пацијенти обрате психологу или психијатру због правилне дијагностике, него да одмах посежу за лијековима - каже Милић.

Додао је да су бројни узроци ових поремећаја, а најчешће је ријеч о трауми, лошим стиловима живота и социјалним условима, те нарушеним односима у породици.

- Треба отклонити узроке нестабилности, а то се ради тимски психолошко-психијатријском обрадом пацијента. Ако се остане на лијековима или се доза појачава, пацијент постаје тром, безвољан и дисфункционалан - нагласио је Милић.

Издавање на рецепт

У Фонду здравственог осигурања РС напомињу да се антидепресиви и лијекови за смирење у апотеци не смију издавати без рецепта.

- Фонд финансира оне лијекове за смирење и антидепресиве који се налазе на листи лијекова Фонда. Осигурана лица која су ослобођена плаћања партиципације за лијекове са листе А не плаћају ништа, док остали плаћају партиципацију - кажу у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана