Штрајкачима Жељезница пружена здравствена заштита

Срна
Штрајкачима Жељезница пружена здравствена заштита

Бањалука - Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у пратњи Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука посјетили су данас раднике "Жељезница Републике Српске" који штрајкују глађу у згради бањалучке жељезничке станице, упознали се о њиховом здравственом стању и пружили им неопходну медицинску помоћ.

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске претходно су посјетили двојицу радника који су збринути у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалуци и информисали се о њиховом тренутном здравственом стању, саопштено је из Министарства.


Особље Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука свакодневно ће наставити да посјећује раднике и предузима све неопходне мјере за очување њиховог здравља у тренутним околностима, а као и до сада, реаговаће по потреби.

Од почетка штрајка Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука пружа медицинску помоћ штрајкачима, подсјећају из Министарства.

Према информацијама са којима располаже Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, једном од штрајкача издат је рачун за пружену медицинску услугу у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, што се убудуће, како истичу, неће дешавати.

Из Министарства напомињу да поменута услуга, као и остале пружене у претходном периоду, нису наплаћене.

"Наглашавамо да радници који штрајкују глађу имају бесплатну здравствену заштиту и да ће и убудуће све здравствене услуге наставити да добијају бесплатно, јер су очување њиховог здравља и лијечење основни приоритет", поручили су из Министарства.

Радници "Жељезница Републике Српске" изразили су захвалност представницима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и нагласили да имају разумијевање за здравствени систем, а да од Управе предузећа очекују редовну уплату доприноса за здравствено осигурање.

Захвалност су исказали и према медицинском особљу Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука, које им је непрестано на располагању.

Више радника "Жељезница Републике Српске" ступило је 11. септембра у штрајк глађу због неисплаћивања плате, накнаде за превоз, здравствене заштите и топлог оброка у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана