Стандарди занимања виза за радно мјесто

Милијана Латиновић
Стандарди занимања виза за радно мјесто

Бањалука - Сектор образовања у Републици Српској налази се пред новим изазовима како би се што прије повезао са потребама тржишта рада, а увођењем стандарда занимања будућим занатлијама биће олакшан пут до дипломе и радног мјеста.

У Нацрту програма економских реформи Владе РС за 2019. -2021. у области образовања посебан акценат стављен је на стручна занимања, како би будући свршени средњошколци што спремнији улазили у производне погоне.

Одређени помаци већ су направљени у вези са тим питањем, а из плана Владе РС видљиво је да надлежни у идућој години планирају да те послове дигну на још виши ниво.

- Први задатак који би требао да буде завршен у првом кварталу 2019. године је развијање 20 стандарда занимања, што представља попис свих послова које појединац обавља у одређеном занимању и попис вјештина потребних за њихово обављање - наведено је у Нацрту програма економских реформи. Осим тога, планирано је да буду израђени и флексибилнији програмски садржаји, које ће у обиму од 20 одсто креирати наставници, ученици и школа у сарадњи са локалном заједницом, те ће се континуирано подизати свијест о значају предузетничког учења.

У том документу је истакнуто и да ће повећање ефикасности образовања и тржишта рада у знатној мјери утицати на конкурентност привреде РС, чији је циљ смањење стопе незапослености, а допринијеће и атрактивности привреде за страна улагања.

Предсједница Актива директора средњих школа на подручју приједорске регије Валентина Совиљ истакла је за “Глас Српске” да се добар дио мјера Владе РС из претходног периода успјешно спроводи, и да је сваким наредним кораком, образовање у РС све ближе потребама привреде.

- Већ се увелико ради на развијању стандарда занимања у пет струка, а то ће нас довести у равноправан положај са Европом и свијетом, јер ће са дипломом стеченом овдје наши ђаци моћи да се запосле не само у домаћим већ и иностраним предузећима. Они ће према том тачном опису вјештина и знања испуњавати услове и на тржишту рада на Западу. Стандарди занимања биће виза за добијање посла - рекла је Совиљ.

Додала је да се у великој мјери у школама широм РС настава изводи према модуларним програмима који се мијењају и усклађују у зависности од потреба, те да се увелико ради на спровођењу система дуалног образовања.

Предсједник Актива директора добојске регије Спасоје Васиљевић наглашава за “Глас Српске” да је неопходно формирање регистра послодаваца који су заинтересовани за школовање ученика и да без тога тешко може бити успостављена квалитетна сарадња између школа и привредника.

-  Није само уписна политика камен спотицања. Привреда у РС није довољно развијена, а стање у школама је заправо огледало стања у привреди. На основу интересовања привреде ми бисмо требало да школујемо пет одсто ученика, али се поставља питање шта ће остали. Дјеца морају да се школују. Не може образовни систем да развије привреду, већ привреда треба да буде развијена да успјешно одговори систему дуалног образовања - рекао је Васиљевић.

Да је привреда Српске на кољенима и да недостају капитална улагања потврђују и послодавци.

- Велики број стручњака је пензионисан, привреда је претрпјела процес приватизације што није адекватно праћено кроз систем образовања. У договору са Владом РС увели смо систем дуалног образовања, како би ђаци који се школују за одређене занате имали обезбијеђену праксу у предузећима - рекао је за “Глас Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додао да без политичке стабилности на нивоу БиХ неће бити лако спријечити масован одлив радне снаге са ових простора.

Креирајући уписну политику за академску 2018/19. годину, Министарство просвјете и културе РС започело је активности на изради стандарда занимања у оквиру пет струка и 19 занимања и то машинство и обрада метала, шумарство и обрада дрвета, пољопривреда и прерада хране, угоститељство и туризам и текстилство и кожарство. Од претходне школске године Министарство је посебан акценат ставило на повећање броја часова практичне наставе код послодаваца.

Високо образовање

Према Нацрту програма економских реформи Владе РС за 2019 - 2021. планирано је и иновирање студијских програма тако да буду оријентисани према практичном и истраживачком дијелу студија.

- Очекује се сарадња високошколских установа и привреде, чиме ће се повећати учешће струковних студијских програма на седам одсто у периоду до пет година - наведено је у том документу.

Планиране мјере у 2020. години

- израда Квалификацијског оквира за средње стручно образовање од другог до петог нивоа

- развијање 10 стандарда занимања

- доношење програма континуиране обуке наставника у стручном образовању у складу са потребама тржишта рада

 

Планиране мјере у 2021. години

-  усвајање Квалификацијског оквира за средње стручно образовање као пилот-пројекат у периоду до пет година

- евалуација модернизованих модуларних програма са повећаним бројем часова практичне наставе

- израда Квалификацијског оквира за други, трећи, четврти и пети ниво квалификација

- израда критеријума и индикатора квалитета уџбеника

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана