Словенија одводи и поштаре из БиХ

Маријана Миљић
Словенија одводи и поштаре из БиХ

Бањалука - "Пошта Словеније" расписала је јавни оглас за запошљавање 20 поштара из БиХ, а они који добију шансу да раде у овом словеначком предузећу могу да рачунају на бруто плату од 955 евра.

У јавном позиву, који је објављен на сајту Агенције за запошљавање БиХ, наведено је да ће радници бити запослени на период од годину и да ће сами морати да се побрину за смјештај.

Међу захтјевима послодавца наведено је и да кандидати за радно мјесто поштара треба да имају нижи степен образовања, возачку дозволу "Б" категорије, потврду о познавању словеначког језика нивоа "А2" и потврду о некажњавању.

- Овај јавни позив већ смо прослиједили заводима за запошљавање РС и ФБиХ, који су такође обавезни да га објаве. Кандидати који буду заинтересовани за посао поштара у Словенији моћи ће да се јављају бироима у својој општини и нама. На крају ће заводи за запошљавање нама прослиједити списак оних који су аплицирали на јавни позив. Одабраћемо оне који испуњавају све услове из конкурса и са њима ће на крају бити обављени интервјуи - казао је портпарол Агенције за запошљавање БиХ Борис Пупић.

Ово је први јавни позив "Пошта Словеније" за запошљавање радника из БиХ, а за сада није познато да ли ће као и у случају других тражених профила бити расписивано више конкурса.

У "Пошти Словеније" раније су "Гласу Српске" казали да ће за радном снагом на тржишту БиХ посегнути тек када исцрпе све могућности за попуну радних мјеста на тржишту Словеније и Србије.

- Боримо се са недостатком кадра у области испоруке, односно помоћних радника, диспечера, возача и писара. Упркос активностима на обезбјеђењу одговарајућег броја радника, суочени смо и са великим флуктуацијама радне снаге. Тек када исцрпимо све те могућности и ако не досегнемо одговарајући број запослених у области испоруке, биће потребно ангажовати кадар из БиХ - казали су у  "Пошти Словеније".

Споразум

Савјет министара БиХ има потписан уговор о запошљавању држављана БиХ у Словенији.

На основу тог споразума лани је запослено 8.132 становника, што је 74,9 одсто више него у 2016. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана