Сиви дом враћа на прави пут

Данијела Стоканић
Сиви дом враћа на прави пут

Бањалука - Из чисте радозналости почео сам да уцјењујем суграђане и тучем се. Не знам зашто ми је то требало. Боравак у васпитно-поправном дому ми је школа, која ме натјерала да размислим о својим поступцима и посљедицама свог понашања.

Овако започиње причу Добојлија Д. Ш. један од штићеника Одјељења васпитно-поправног дома у Бањалуци, које ради у склопу Казнено-поправног завода Бањалука. Овај деветнаестогодишњак погнуте главе признаје да је "затвор" тешка лекција, због чега упозорава вршњаке да добро размисле прије него што крену његовим стопама.

- У дому сам већ четири мјесеца. Како бих зарадио новац за џепарац и колико-толико скратио вријеме радим као конобар у бифеу - каже он. Његов двије године млађи суграђанин Д. К. у дому је због крађе лаптопа, које је продавао, јер му је то, каже, тад било занимљиво.

- Нема више тих пара због којих бих поново почео да крадем, а о другим кривичним радњама више не желим ни да размишљам - прича овај седамнаестогодишњак, који једва чека да изађе на слободу како би започео нови живот.

Руководилац Одјељења васпитно-поправног дома Зоран Бенак истакао је да у овом одјељењу тренутно борави шест штићеника, што је у посљедњих 11 година најмање.

Додао је да је штићеницима обезбијеђен рад с тимом стручњака односно васпитачима, психолозима, социолозима и педагозима, а живот у дому олакшава им и низ психоедукативних, креативних и рекреативних садржаја.

Према ријечима директора КПЗ-а Бањалука Горана Селака, малољетници у Васпитно-поправном дому остају од шест мјесеци до четири године, с тим да суд сваких пола године разматра да ли постоји основ за обуставу извршења или замјену другом васпитном мјером.

- Одјељење је почело да ради 2006. године, а први штићеник био је из Приједора. За протеклих 11 година у ово одјељење примљено је 89 малољетника. Већина њих је дошла без завршене основне школе - казао је Селак.

Додао је да, док издржавају мјеру, малољетници могу да заврше ванредно основну и средњу школу, као и да се оспособе за неки занат у складу са могућностима које нуди КПЗ.

- Појединим штићеницима ово је био први и једини дом, док је другима сигурна кућа и мјесто одлуке - казао је Селак.

Осим Бањалуке, Васпитно-поправни дом постоји и у Источном Сарајеву у коме тренутно бораве два малољетника.

Кривична дјела

Горан Селак истакао је да су малољетници у дому били најчешће због кривичних дјела против имовине.

- За већину малољетника који се налазе у установи претходно је била изречена нека од блажих ванинституционалних мјера, најчешће појачан надзор надлежног органа социјалног старања - казао је Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана