Савановић: Српска - оквир за живот и слободу Срба

Срна
Савановић: Српска - оквир за живот и слободу Срба

Београд - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је Република Српска "оквир за живот, кисеоник и кућа за слободу српског народа".

"У тој одбрани платили смо високу цијену, али производ тог четворогодишњег рата је стварање Републике Српске", рекао је Савановић у Београду, гдје је присуствовао промоцији издања Борачке организације Републике Српске на Међународном сајму књига.


На штанду Републике Српске промовисане су књиге некадашњег официра Војске Републике Српске Винка Пандуревића "Живот се брани истином" и "Рат у БиХ и стварање Војске Републике Српске", те књига некадашњег предсједника Српске Радована Караџића "Мермерне истине о Босни".

Савановић је рекао да му је част да присуствује промоцији књига које говоре о историји српског народа, борби за Републику Српску и свему што се дешавало и испровоцирало ситуације које су довеле до посљедњег рата.

Он је навео да су ове књиге дио свједочења онога што се Србима дешавало и да би требало да уђу у школске програме и буду историја како би младе генерације видјеле шта се чинило за слободу српског народа и како се не би поновиле грешке из 20. вијека.

Савановић каже да се поставља питање зашто је такву трагедију доживио српски народ, којем никада нису заказале доброта и великодушност и који има поштовање према другим народима.

Он подсјећа да је српски народ у свим свјетским ратовима био на страни побједника и да се борио против зла, а кроз историју је бранио опстанак и останак на свом животом простору.

"Платили смо високу цијену Првог и Другог свјетског рата, зато што смо били наивни и вјеровали другима и што смо у њима видјели пријатеље, а они су били, нажалост, најгори непријатељи", рекао је Савановић.

Наводећи да је 90-их година прошлог вијека српско политичко и војно руководство препознало да се Србима може поновити зло као из Другог свјетског рата, Савановић је рекао да су се Срби организовали да бране свој простор и право на постојање и опстајање у тадашњој БиХ.

Он је рекао да је пројекција српских непријатеља, након што су завршили са Републиком Српском Крајином, била да протјерају и Србе из БиХ преко Дрине и заврше српско питање сводећи Србе на статистичку грешку.

Савановић је навео да је храброст српског народа и одважност политика довела до јединства, а Срби су стали у одбрану својих простора, али да су платили високу цијену.

Према његовим ријечина, посебно високу цијену су платили многи српски команданти и официри кроз тамновање у нечасном Хашком суду, који је практично само у Србима видио кривце за све.

"То нам даје право и снагу и упозорава да се у будућем, али и данашњем времену, морамо сјетити свега што се дешавало у прошлости. То мора да буде идеја водиља за слободу, јединство за све политике које дјелују у Српској, па и у српском народу да нема подјела у националном, политичком и територијалном смислу", рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана