Сарајево не признаје ни историју Египта положену у Српској

Драгана Келеч
Сарајево не признаје ни историју Египта положену у Српској

Бањалука - Студенти бањалучког Правног факултета који одлуче да школовање наставе у Сарајеву морају да поново полажу испите јер их тамошњи факултети не признају, а то се посебно односи на историју коју у старту прецртају у индексу.

Бањалучанка М. П. која је недавно жељела да се пребаци из Бањалуке на Правни факултет у Сарајеву није ни слутила да ће је на вратима дочекати прегршт проблема и процедура.

- Одслушала сам предавања са друге године, а из прве ми је остало неположено Римско право. Тај предмет спремам већ мјесецима и чим га ријешим планирам да се пребацим у Сарајево - прича Бањалучанка.

На први проблем у реализацији свог плана наишла је у студентској служби Правног факултета у Сарајеву гдје су јој рекли да је закаснила, јер је молбу требало да преда до 30. јуна како би је разматрао Савјет факултета и декан.

- Када сам већ закаснила за ову годину да се препишем, онда сам их питала да ли то могу учинити идуће године и каква је процедура. Одговорили су ми да не може, јер немам довољно положених испита за другу годину студија и да ми одмах поништавају два испита из историје - рекла је она.

Додаје да донекле разумије зашто не признају предмет у којем се изучава национална историја, али јој није јасно зашто не признају ни испит из општа историје.

- Не знам шта то другачије о историји Вавилона, Египта, Грчке и Шпаније уче студенти из Сарајева у односу на нас у Бањалуци, па да нам не признају ни тај положени испит - каже разочарано ова Бањалучанка.

У Студентској служби Правног факултета у Сарајеву кажу да сви који одлуче да се испишу са друге и упишу на ту високошколску установу прво морају поднијети захтјев, који потом детаљно разматра њихов Савјет и декан.

- Претпостављам да постоји разлика у наставном плану и програму у Бањалуци и Сарајеву, а посебно из историје. О томе да ли ће и који предмет бити признат, а који неће одлучује сваки наш професор појединачно - рекли су у Студентској служби Правног факултета.

Објашњавају да немају исто правило које важи за све предмете и признавање положених испита са других факултета.

- Све предмете појединачно морају размотрити професори и одлучити да ли ће га или неће признати, иако је положен на истом студију на другој високошколској установи - истичу у Студентској служби сарајевског факултета.

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић каже да не види ниједан разлог због којег испите из историје које су студенти положили у Бањалуци не би признали у Сарајеву. Посебно га чуди непризнавање испита из опште историје.

- Ми признајемо положене испите за све предмете и студенте.

Француска револуција је била кад је била. Општа историја је предмет свих нас. И за националну историју не видим шта је проблем. Не може нико рећи да Први српски устанак није почео 1804. године - каже Поповић.

У случају да сарајевски факултет настави са досадашњом праксом, истиче Поповић, упутиће допис њиховом декану, а крајња мјера биће да ни у Бањалуци студентима из Сарајева неће признавати те испите.

Други факултети либералнији

Интересантно је да на другим факултетима не захтијевају строге процедуре приликом преписивања и уписивања.

На Природно-математичком факултету у Сарајеву рекли су да студенти истог факултета из других дијелова БиХ могу да се препишу код њих чим доставе уредну документацију о броју положених испита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана