Сарајево најзагађенији град

Срна
Сарајево најзагађенији град

Сарајево - Загађеност ваздуха у градовима Федерације БиХ јутрос је повишена и представља опасност за све грађане, а убједљиво најзагађенији су Сарајево, гдје је измјерен индекс квалитета ваздуха 508, и Илијаш 457, подаци су са интернет странице “Зрак.екоакција”.

Уколико индекс прелази 300 сматра се опасним и може изазвати озбиљне посљедице за цјелокупно становништво, па је током боравка напољу потребно избјегавати било какве напоре.

“Најугроженије категорије становништва су труднице, стара лица и дјеца, лица с респираторним и срчаним проблемима, које би морале остати у затвореном”, неведено је на сајту.

Опасан индекс квалитета ваздуха, али са нешто нижим вриједностима, јутрос у 7.00 часова измјерен је у Зеници 324, Какњу 302, Лукавцу 301, што је окарактерисано као веома нездрав и опасан ваздух за осјетљивије категорије грађана.

Веома нездрав ваздух јутрос је био Тузли са индексом квалитета ваздуха 248 и Горажду 152, док је у Бановићима измјерено 83.

Вриједности индекса квалитета ваздуха од 51 до 100 сматра се умјереним, а вриједност од 301 до 500 веома опасним по здравље.

Подаци објављени на овој веб страници прикупљени су са мјерних станица званичних институција у Федерације БиХ, речено је Срни у Удружењу “Еко-акција” у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана