Путеви РС се жалили, још нема уклањања кућица које односе животе

ATV
Путеви РС се жалили, још нема уклањања кућица које односе животе

Бањалука - Сви који су очекивали да ће наплатне кућице у Гламочанима, по наредби Републичке инспекције "Путевима РС”, бити уклоњене за мјесец и по дана, преварили су се.

Због онога што им је наложено, "Путеви” су се жалили Министарству саобраћаја и веза. Сада нема друге него испоштовати закон, тачније, жалбени рок.

"Министарство саобраћаја и веза затражило је од Републичке управе за инспекцијске послове доставаљање преписа документације, те ће по пријему исте разматрати достављену жалбу. Према Закону о општем управном поступку, рок за рјешавање по изјављеној жалби је 60 дана”, истичу у Министарству саобраћаја и веза.

По свему судећи, прашњаве и блатњаве кућице сметаће барем још два мјесеца. И угрожавати саобраћај.

Оно што је замишљено као мјесто за наплату путарине, постало је црна тачка на потезу од Бањалуке до Градишке. Кућице су, на погрешном мјесту, направљене прије пет година, а у посљедње три у њих се забило 48 возача. Два случаја су била са смртним исходом.

Из Путева Српске, кратко, саопштавају да је избор извођача који би требало да уклања спорне кућице још у току иако су раније објавили да је одабрана компанија која ће одрадити тај посао. Рјечитиији су у Тендеру. У том Удружењу грађана кажу да је кућице одавно требало уклонити и упозоравају на споре процедуре због којих се посао отеже до изнемоглости. Увјеравају да не мора тако.

"Може да се спроведе преговарачки поступак са више понуђача гдје је знатно бржа процедура, гдје се то може урадити у законом  предвиђеним условима, да се испоштује и ријешење Инспектората, а такође да се испоштује и Закон о јавним набавкама. Може све да се заврши за мање од мјесец дана”, казао је Игор Вукајловић из Удружење грађана "Тендер”.

Такве процедуре, прича Вукајловић, и постоје због случајева попут кућица у Гламочанима. Сада је на потезу Министарство и њихова брзина одлучивања по жалби "Путева”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана