Протест адвоката због фискализације у Брчком

Милијана Латиновић
Протест адвоката због фискализације у Брчком

Бањалука - Чланови Адвокатске коморе Републике Српске обуставиће сутра рад и получасовним протестом испред судова у Српској и Брчком указати на негативне посљедице фискализације адвокатске дјелатности у дистрикту.

Предсједник Адвокатске коморе РС Бранислав Ракић истиче за “Глас Српске” да према Закону о адвокатури и другим прописима из те области фискализација тренутно није примјенљива у адвокатској дјелатности.

- Неколико пута смо на то указали Скупштини дистрикта, међутим, нису имали слуха. Получасовном обуставом рада желимо још једном скренути пажњу на овај проблем - рекао је Ракић.

Он је појаснио да је Законом о фискалним системима Брчко дистрикта, који је усвојен 8. јуна 2016. године, адвокатска дјелатност била изузета од обавезе регистровања промета преко фискалне касе.

- Скупштина дистрикта је без најаве, односно нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра прошле године, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности - казао је Ракић.

Члан протестног одбора адвоката из Брчког, адвокат Мирко Симић, каже да су адвокати са сједиштем у Брчком од 26. априла обуставили рад пред тамошњим судовима, тужилаштвима и органима управе, те да од тада не заступају ни у једном предмету, не појављују се у судовима и не преузимају пошту.

- Више пута смо се обраћали Скупштини и градоначелнику Синиши Милићу, али ништа још није ријешено. Из Пореске управе су чак запријетили да ће нас казнити - рекао је Симић.

Додао је да је прије неколико дана на састанку са Милићем договорено да ће Дирекција за финансије урадити правилник којим ће адвокатску дјелатност изузети из система фискализације.

- Договорено је да то буде завршено за 60 дана, видјећемо шта ће се и када десити. Обустава рада ће трајати све док правилник не буде донесен и објављен у “Службеном гласнику Брчко дистрикта” - рекао је Симић.

Директор Дирекције за финансије у Брчком Мато Лучић каже за “Глас Српске” да када је предлагао Закон о фискализацији, адвокатску дјелатност није обухватио, јер то није случај ни у ентитетима, па ни у окружењу.

- Међутим, Скупштина је донијела одлуку да и адвокатска дјелатност уђе у фискални систем. Сада мене власти притишћу да промијеним све то кроз некакав правилник - рекао је Лучић.

Од предсједника и потпредсједника Скупштине Брчко дистрикта јуче нисмо успјели добити изјаву, јер су, како нам је тамо речено, на колективном годишњем одмору.

Жалбе

Адвокат Мирко Симић истиче да 36 адвоката има канцеларије у Брчком.

- За ова два мјесеца, колико траје обустава рада, завршили смо само предмете за које су нам текли рокови за изјављивање жалби - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана