Професорица и наставница из РС на листи најбољих просвјетара у региону

nezavisne.com
Професорица и наставница из РС на листи најбољих просвјетара у региону

Бањалука - Труд се увијек исплати па су тако за своју креативност и иновативност у настави, али и ангажовање у различитим пројектима добиле награду Татјана Јурић, професорица историје и латинског језика у Гимназији у Бањалуци, и Драгана Арсић, професорица разредне наставе у ОШ “Свети Сава” у Фочи, које су однедавно на листи најбољих наставника бивше Југославије.

Јурићева, једина професорица у средњој школи у РС која је добила ово признање, рекла је да јој је част што је примљена у Асоцијацију најбољих наставника бивше Југославије.

“За разлику од осталих награда и признања за најбоље наставнике који се додјељују за иновативну наставну праксу или успјешно реализован пројекат, ово признање се даје наставницима и професорима који посједују одређене компетенције и испуњавају прецизно утврђене критеријуме”, рекла је Јурићева за “Независне”.

Осим креативности и иновативности у настави, критеријуми су ангажовање у различитим локалним, националним и међународним пројектима, награде које је наставник добио на локалном, националном или међународном нивоу, завидан стручни рад (објављени радови), рад на промоцији наставничке професије у медијима, чланство у различитим струковним удружењима и сарадња с невладиним организацијама.

“Почела сам интензивно да учим и одлазим на међународне семинаре прије 10 година, када сам почела да предајем историју у Програму међународне матуре, јер је велика одговорност радити у једином програм у РС који се екстерно оцјењује широм свијета и предавати материју на енглеском језику примјењујући савремене методе и технике педагогије 21. вијека”, казала је Јурићева.

Додала је да је, инспирисана новим искуством, знањем и идејама за побољшање наставе, почела да креира иновативне наставне јединице, које, без имало додатних улагања, само уз мало труда, могу да унаприједе рад у настави и учине га ефективнијим. “Сматрам да наши ученици заслужују образовање какво имају дјеца у остатку Европе и свијета и да сви заједно треба да радимо да им то омогућимо”, истакла је Јурићева.

Јурићева је међународни оцјењивач за историју ИБ програма, ауторка је неколико иновативних наставних јединица о холокаусту и историји Југославије, коауторка изложбе о Ани Франк, предавач на семинарима и трибинама, ауторка тренинга о ефективном подучавању и тренер за обуку наставника.

С тим да је Јурићева заслужено на овој листи, слаже се и Живка Кукрић, директорица бањалуче Гимназије, у којој ова професорица ради.

“Она је квалитетна професорица, прати све трендове модерног образовања и заиста се труди да предмет који предаје учини интересантним ученицима”, рекла је Кукрићева.

Драгана Арсиће казала је за “Независне” да је очекивала да ће бити примљена у Асоцијацију, али не и да ће бити на листи најбољих, јер је, како каже, тек четири године у овом послу.

Додала је да је за четири године, колико ради као наставник, добила много признања, а два пута је награђена за најбољег иновативног наставника у БиХ.

“Драго ми је због овог признања јер на овај начин видите да неко цијени ваш рад, труд и залагање. Част ми је бити на овој листи и много ми значи ова награда као подстрек за даљи и бољи рад. Сав мој успјех би изостао да нисам имала пуну подршку руководства школе, а посебно директорице Јелене Чанчар”, рекла је Арсићева.

Осим Јурићеве и Арсићеве, награде из БиХ су добили и наставници Азра Шоше, ОШ “Бијело Поље” Потоци, из Мостара, Лејла Хујдур, Средња економска школа Сарајево, Фатима Кличић, ОШ “Цазин И” Цазин, Недим Сивчевић, ОШ “Мејдан” из Тузле, Санела Јагањац, ЈУ ОШ “Мејдан” из Тузле, Смиља Мрђа, ОШ “Осман Нури Хаџић” из Сарајева и Жељка Зовко, ОШ “Иван Гундулић” из Мостара.

На листи Асоцијације налази се 65 најбољих наставника и професора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана