Продаја монтажних кућа скочила за 30 одсто

nezavisne.com
Продаја монтажних кућа скочила за 30 одсто

Бањалука, Доњи Вакуф - Продаја монтажних кућа у порасту је за око 30 одсто у БиХ због прихватљиве цијене и брже изградње, истичу власници грађевинских фирми који се баве овом дјелатношћу. Кажу да је у посљедње вријеме све више оних који продају станове те селе у монтажне куће ван града бјежећи од буке.

Драган Берић, власник фирме "Монтажне куће Берић" из Бањалуке, кажу да је интересовање за монтажне куће у посљедњих годину дана порасло и за 50 одсто.

"У посљедње вријеме све више људи зове да пита за монтажне куће, а продаја је порасла за око 30 одсто. За куповину се углавном одлучује млађа популација, којој је информатика дозволила да се информише и има бољи увид у начин, квалитет и услове градње монтажних кућа. Код неких старијих људи то је још табу тема, јер они овакве куће сматрају баракама, што је далеко од истине", казао је Берић.

Додао је да кућа од 200 квадратних метара буде усељива за 30 дана, а цијена се креће од 250 до 600 КМ по квадрату.

"Као главне предности које привлаче купце овој врсти кућа су брзина градње, која износи свега мјесец, затим енергетска ефикасност, те велика уштеда", каже Берић.

Додаје да је гаранција на конструкцију 30 година, а да је рок трајања монтажних кућа до 100 година уколико нема влаге.

Александар Стојаковић, власник бањалучке фирме "Монтажне куће Стојаковић", такође је потврдио пораст посла.

"Ове године је продаја порасла за око 30 одсто. Раније су купци били млађи парови, али у посљедње вријеме јављају се и старији људи, који желе да побјегну од буке из центра, па се одлучују да купе монтажне куће у приградским насељима", казао је Стојаковић.

Додаје да се цијена готовог стамбеног објекта креће од 550 до 700 КМ по квадратном метру.

"Дешава се да људи продају станове у центру града да би купили монтажну кућу у неком мирнијем мјесту", каже Стојаковић.

Елдин Чолак, технички директор фирме "Промо" из Доњег Вакуфа, казао је да су највећи потражиоци за монтажним кућама код њих људи из дијаспоре и млади брачни парови.

"Рок трајања ових кућа је 100 година, док је гаранција на све изведене радове око двије године", казао је Чолак.

Додао је да монтажна, као и свака друга градња, има и своје недостатке.

"Приликом градње, финансијска конструкција се мора одмах затворити. Такођер, нема градње у неколико етапа, као што је то случај код објеката који се граде класичним грађевинским материјалима", појашњава Чолак.

Невена Поповић, архитекта, истакла је да уколико неко одлучи да гради монтажну кућу, прво би требало да уради тесирање простора.

"Уколико је то трусно поднебље, у том случају се ипак препоручује зидани објекат, а у случају да то није трусно подручје, монтажне куће имају гаранцију и до сто година. Монтажне куће су јефтинија варијанта за разлику од класичних зиданих, а сто година гаранције није мала ствар", казала је Поповићева.

Један млади брачни пар из Бањалуке каже да су станови постали прескупи за многе грађане, тако да су одлучили да купе плац у предграђу, те да ће се највјероватније одлучити да граде монтажу кућу.

"Главни адут ових кућа је што се много брже граде од класичних, а јефтиније су", кажу ови Бањалучани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана