Пресађивање органа води у стране клинике

Драгана Келеч
Пресађивање органа води у стране клинике

Бањалука - Трансплантација срца, јетре, бубрега и операција урођених срчаних мана најчешћи су разлози због којих су лани пацијенти из Српске морали да путују на лијечење у иностранство.

У иностраним клиникама тим захватима је био подвргнут 71 пацијент, што је Фонд здравственог осигурања РС коштало око милион марака.

На лијечење у иностранство о трошку Фонда шаљу се само обољели којима помоћ не могу пружити здравствене установе у Српској. Услов за одлазак у иностранство је да није ријеч о експерименталном методу, него да је лијечење научно доказано и прихваћено у пракси и да су исцрпљене све могућности у домаћим здравственим установама.

У Фонду истичу да су прошле године о њиховом трошку пацијенти ишли углавном на скупе операције у Италију, Аустрију, Велику Британију, Њемачку и друге земље са најразвијенијим здравством. Међу њима је био и дјечак којем је обављена захтјевна реконструкција лица у Лондону.

- У овој години за лијечење пацијената из РС у иностранству планирано је око 1,1 милион марака, што је у односу на 2013. двоструко више новца - истакли су у Фонду здравственог осигурања.

Становницима који морају на лијечење у иностранству савјетују да се лично обрате Фонду и приложе потребну медицинску документацију.

- Нажалост, осигураници се веома често прво обраћају медијима са апелима за помоћ у лијечењу, а дешава се да се уопште не обрате нама. Било је и случајева да је Фонд у потпуности финансирао трошкове лијечења, а у медијима су ипак објављивани апели за новчану помоћ - кажу у Фонду здравственог осигурања и сугеришу свима да им прва адреса када је у питању лијечење у иностранству буде Фонд здравственог осигурања РС како би се правовремено информисали о свим могућностима и начинима финансирања скупих операција.

Да би информисали становнике о правима из обавезног здравственог осигурања и спријечили лутања од врата до врата, Фонд је у свим општинама именовао заштитнике права, које осигураници увијек могу да позову и информишу се о својим правима.

- Имена заштитника права доступна су у нашим пословницама, на интернет страници и у здравственим установама - додали су у Фонду здравственог осигурања РС.

Финансирање

Фонд здравственог осигурања РС финансира 30 одсто трошкова лијечења у иностранству, а често и у цијелости. У потпуности најчешће финансира скупе операције дјеце, а ти захтјеви имају и приоритет у рјешавању.

Када Фонд одобри лијечење у иностранству, новац се на основу предрачуна уплаћује директно здравственој установи чиме се онемогућавају било какве злоупотребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана