Преполовљен топли оброк, мање новца за прековремени рад

Маријана Миљић
Преполовљен топли оброк, мање новца за прековремени рад

Бањалука - Унија удружења послодаваца РС предложила је смањење накнаде за прековремени и рад ноћу и празницима, а да топли оброк буде преполовљен.

Послодавци су те приједлоге упутили Економско-социјалном савјету РС послије неколико рунди преговора о новом општем колективном уговору о чијим рјешењима и даље постоје озбиљне несугласице. Унија удружења послодаваца навела је да није постигнут значајан напредак у усаглашавању одредаба општег колективног уговора и да су због тога предложили његове поједине одредбе.

Послодавци су навели да би увећање плате за прековремени рад требало да износи 20 одсто, увећање за рад ноћу 30 одсто, а празником и осталим данима којима се не ради 45 процената. Према колективном уговору који је на снази увећање плате за прековремени рад износи 30 одсто, за рад ноћу 35 одсто, а празником 50 одсто.

Топли оброк према важећем рјешењу износи 185 марака, а послодавци су предложили да буде смањен на 99 КМ за пуни фонд радних сати, односно дана. Послодавци су предложили и да накнада трошкова за долазак и одлазак с посла треба да буде у висини цијене мјесечне карте у јавном превозу.

- Дневницу за службена путовања у Српској, ФБиХ и иностранству треба да одреди Влада РС посебним актом. Поред тога, отпремнина приликом одласка у пензију треба да износи три просјечне нето плате радника - наведено је у допису послодаваца.

Послодавци су предложили и да раднику у случају смрти члана породице буде исплаћена помоћ у износу једнаком посљедњој просјечној исплаћеној нето плати.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да послодавци својим захтјевима Економско-социјалном савјету прекидају преговарање о усаглашавању и доношењу општег колективног уговора.

- То је за нас изненађење јер ни на једном састанку у протеклих скоро мјесец нико није рекао да ће прекинути преговоре - навела је Мишићева.

Она је нагласила да су послодавци у својим приједлозима драстично умањили права радника у односу на она која тренутно имају.

- Ми очекујемо од Владе РС да буде одговорна и да не прихвати захтјеве послодаваца јер то би погоршало ионако тежак положај радничке класе - навела је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да су опредијељени за наставак преговора и послије упућивања свог приједлога Економско-социјалном савјету.

- Ми сарађујемо са свима из Савеза синдиката само изгледа не са предсједницом Мишић - рекао је Шкребић.

Он је казао да ће нека права радника Законом о раду и новим колективним уговором бити повећана, а нека умањена.

- Радницима треба дати права, а одузети их нерадницима. Сва суштина је у томе - рекао је Шкребић.

Влада РС продужила је у два наврата важење општег колективног уговора - крајем априла и маја на период од мјесец. Ти потези били су изнуђени јер послије усвајања новог Закона о раду у предвиђеним роковима није донесен нови колективни уговор.

Савановић: Настављамо преговоре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да ће данас бити одржана сједница Економско-социјалног савјета.

- Покушаћемо да организујемо састанак са социјалним партнерима прије сједнице Економско-социјалног савјета. На сједници ће бити разматрани захтјеви послодаваца, али и Владе - навео је Савановић.

Приједлог послодаваца Важећи колективни уговор

Прековремени рад       20%  30%

Рад ноћу    30%  35%

Рад празником    45%  50%

Топли оброк       99 КМ        185 КМ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана