Правосуђе вјештацима дугује 360.000 марака

В. К.
Правосуђе вјештацима дугује 360.000 марака

Бањалука - Институције правосуђа у Српској вјештацима за њихов рад дугују 361.634 марке, потврдили су у Министарству правде РС.

Ресорно министарство недавно је расписало јавни позив за именовање вјештака из свих 25 области вјештачења, а рок за подношење захтјева истекао је у суботу. До сада је именовано 1.020 вјештака из 19 области, те 18 правних лица овлашћених за различите области вјештачења.

У Министарству су казали да ће вјештаке бирати комисија састављена од стручњака и да ће на тај начин доћи до побољшања поступка вјештачења. Додају да је лани запримљена једна пријава која се односи на рад вјештака, чији епилог још није познат.

- Иако законом није предвиђена могућност оцјењивања рада вјештака, сматрамо да је његова улога веома важна за очување дигнитета сваке струке те да би вјештачења требало да спроводе искључиво они са опсежним знањем из одговарајуће дјелатности, јер се вјештачењем ствара нови доказ и то је оно што вјештаке чини одговорнима - истакла је портпарол Министарства правде РС Сања Џомбић.

Предсједник Извршног одбора Удружења судских вјештака РС Драган Салић признаје да има простора за унапређење рада и подизања одговорности. Додао је да има информације да је у припреми правилник који ће додатно увести ред у ову област, али и не крије да у њиховим редовима има оних који неодговорно приступају послу.

- Нови закон је позитивно разријешио нека питања. Вјештаци треба више да се едукују, а министарство треба да донесе правилник о едукацији. Морају се јасно знати права и обавезе. Вјештак треба да помогне суду, не смије пресуђивати - истакао је Салић, али и упозорио надлежне органе да вјештацима морају задавати потпуне и прецизне задатке да би могли да обаве посао што боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана