Потписан Општи колективни уговор

Маријана Миљић
Потписан Општи колективни уговор

БAЊA ЛУКA - Влада, Савез синдиката и Унија удружења послодаваца Републике Српске потписали су јуче у Бањој Луци Општи колективни уговор, који би требао да ступи на снагу 1. јула.

Премијер Српске Милорад Додик рекао је да су на сједници Економско-социјалног савјета постигли договор да се потпише колективни уговор.

- Најнижа плата према том уговору биће 370 марака с тим да до краја године за текстилну индустрију и обућарску индустрију остаје 320 КМ. Договорили смо и да се по хитном поступку на јунском засједању Народне скупштине РС упути закон о порезу на доходак који подразумијева укидање топлог оброка који се припрема у предузећима - истакао је Додик.

Додао је да је постигнут договор да се потпише споразум који подразумијева измјене закона о дохотку грађана. Тиме ће се омогућити укидање дуплог опорезивања у вези са топлим оброком - казао је он.

Према његовим ријечима, послије више мјесеци разговора постигнут је најбољи договор за синдикат, послодавце и Владу РС.

- Дошли смо до рјешења који је довео до потписивања колективног уговора. Договорили смо да у сљедећих 18 мјесеци Влада РС предложи нови закон о раду, који ће се разматрати у оквиру социјално-економског дијалога, послије чега иде пред Народну скупштину на одлучивање - нагласио је Додик.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић истакао је да ће вријеме показати да ли је постигнут најбољи договор за раднике, али да вјерује да је овај уговор најбоље рјешење за све.

Ранка Мишић

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је да је послије годину и по разговора о колективном уговору дошли до рјешења и утврдили минимална права за све раднике.

- Иако је наша жеља била да најнижа плата буде 400, она је ипак 370 марака. На сједници Гранског синдиката у понедјељак размотрићемо да ли ће доћи до генералног штрајка - истакла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана