Помама за индексима на медицини и информатици

Милијана Латиновић
Помама за индексима на медицини и информатици

Бањалука - Први уписни рок на јавним универзитетима у Српској завршен је у петак, а изузев медицине и рачунарства и информатике, гдје су уписне квоте испуњене, на факултетима пуне амфитеатре очекују тек након другог или трећег уписног рока.

Свршеним средњошколцима на бањалучком Универзитету на располагању су 3.163 индекса, док на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву будуће бруцоше чека 2.287 слободних мјеста. Провјера стеченог знања планирана је у понедјељак, а резултати пријемног испита биће познати у сриједу. Упис примљених кандидата трајаће од 10. до 13. јула.

Највише индекса на бањалучком Универзитету, чак 410 будућим бруцошима је понудио Медицински факултет, гдје је у првом уписном року стигла 391 пријава.

- Највеће интересовање и даље је за студијски програм медицина, за који је пријављено 196 матураната - рекли су у овој високошколској установи.

Бројем кандидата задовољни су и на бањалучком Електротехничком факултету, гдје је планиран упис 226 бруцоша.

- До петка ујутро било је 212 пријава, а највеће интересовање је, очекивано, за рачунарство и информатику - рекао је декан ЕТФ-а Бранко Блануша.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић каже да је одзив будућих студената у првом уписном року сличан као и претходне године.

- Мјеста има за 277 бруцоша, а пријавила су се 102 кандидата. Највеће интересовање је за студијске програме биологија и математика, док је најмање пријављених за екологију и физику. Очекујем да ће након другог или евентуално трећег уписног рока бити попуњено око 80 одсто мјеста на овом факултету - рекао је Трбић.

Према подацима Универзитета, на бањалучком Економском факултету, гдје је планиран упис 264 бруцоша, до петка у подне стигло је 155 пријава.

- Од тога је 116 пријављених за студијски програм економија и пословно управљање, а 39 за пословну информатику - кажу на Универзитету.

Као и претходних година на Филолошком факултету у Бањалуци највеће интересовање влада за енглески језик, док на осталим катедрама очекују да ће уписне квоте испунити у другом уписном року, који почиње 27. августа и траје до 5. септембра.

- За изучавање српског језика стигло нам је 13 пријава, за италијански осам, француско-латински четири, руски девет, док је за њемачки стигло 27, а енглески 56 пријава - рекли су у Студентској служби овог факултета.

Највише слободних мјеста на Универзитету у Источном Сарајеву будућим бруцошима понудили су Филозофски факултет, чак 492, затим Педагошки факултет 240 и 165 мјеста Медицински факултет.

Ректор овог Универзитета Стево Пашалић казао је да је у првом уписном року стигло нешто више од 1.000 пријава, те да је тај број у складу са реалним очекивањима.

- Пад броја уписаних студената ће сигурно бити настављен, не само код нас, већ у цијелој БиХ. То се дешава у континуитету већ десет година, а разлог за то, између осталог, су лоша демографска ситуација и интензиван одлазак младих у иностранство - рекао је Пашалић.

Истакао је да је Медицински факултет у Фочи очекивано испунио уписне квоте већ у првом року, за разлику од Пољопривредног факултета, гдје је број пријављених кандидата далеко од очекиваног.

Великим интересовањем не могу се похвалити ни на Педагошком факултету у Бијељини, гдје је пријављен 81 кандидат.

  • За разредну наставу и предшколско васпитање и образовање влада подједнако интересовање, док је веома мали број оних који би да студирају техничко образовање и информатику - истакли су на овом факултету.

Постдипломске студије

На бањалучком Универзитету истичу да је на други и трећи циклус студија на Економском факултету стигао веома мали број пријава.

- За постдипломске студије на овом факултету пријавило се 14 кандидата, док је за трећи циклус стигла само једна пријава - навели су у Универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана