Pomama za indeksima na medicini i informatici

Milijana Latinović
Pomama za indeksima na medicini i informatici

Banjaluka - Prvi upisni rok na javnim univerzitetima u Srpskoj završen je u petak, a izuzev medicine i računarstva i informatike, gdje su upisne kvote ispunjene, na fakultetima pune amfiteatre očekuju tek nakon drugog ili trećeg upisnog roka.

Svršenim srednjoškolcima na banjalučkom Univerzitetu na raspolaganju su 3.163 indeksa, dok na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu buduće brucoše čeka 2.287 slobodnih mjesta. Provjera stečenog znanja planirana je u ponedjeljak, a rezultati prijemnog ispita biće poznati u srijedu. Upis primljenih kandidata trajaće od 10. do 13. jula.

Najviše indeksa na banjalučkom Univerzitetu, čak 410 budućim brucošima je ponudio Medicinski fakultet, gdje je u prvom upisnom roku stigla 391 prijava.

- Najveće interesovanje i dalje je za studijski program medicina, za koji je prijavljeno 196 maturanata - rekli su u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Brojem kandidata zadovoljni su i na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu, gdje je planiran upis 226 brucoša.

- Do petka ujutro bilo je 212 prijava, a najveće interesovanje je, očekivano, za računarstvo i informatiku - rekao je dekan ETF-a Branko Blanuša.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže da je odziv budućih studenata u prvom upisnom roku sličan kao i prethodne godine.

- Mjesta ima za 277 brucoša, a prijavila su se 102 kandidata. Najveće interesovanje je za studijske programe biologija i matematika, dok je najmanje prijavljenih za ekologiju i fiziku. Očekujem da će nakon drugog ili eventualno trećeg upisnog roka biti popunjeno oko 80 odsto mjesta na ovom fakultetu - rekao je Trbić.

Prema podacima Univerziteta, na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, gdje je planiran upis 264 brucoša, do petka u podne stiglo je 155 prijava.

- Od toga je 116 prijavljenih za studijski program ekonomija i poslovno upravljanje, a 39 za poslovnu informatiku - kažu na Univerzitetu.

Kao i prethodnih godina na Filološkom fakultetu u Banjaluci najveće interesovanje vlada za engleski jezik, dok na ostalim katedrama očekuju da će upisne kvote ispuniti u drugom upisnom roku, koji počinje 27. avgusta i traje do 5. septembra.

- Za izučavanje srpskog jezika stiglo nam je 13 prijava, za italijanski osam, francusko-latinski četiri, ruski devet, dok je za njemački stiglo 27, a engleski 56 prijava - rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta.

Najviše slobodnih mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu budućim brucošima ponudili su Filozofski fakultet, čak 492, zatim Pedagoški fakultet 240 i 165 mjesta Medicinski fakultet.

Rektor ovog Univerziteta Stevo Pašalić kazao je da je u prvom upisnom roku stiglo nešto više od 1.000 prijava, te da je taj broj u skladu sa realnim očekivanjima.

- Pad broja upisanih studenata će sigurno biti nastavljen, ne samo kod nas, već u cijeloj BiH. To se dešava u kontinuitetu već deset godina, a razlog za to, između ostalog, su loša demografska situacija i intenzivan odlazak mladih u inostranstvo - rekao je Pašalić.

Istakao je da je Medicinski fakultet u Foči očekivano ispunio upisne kvote već u prvom roku, za razliku od Poljoprivrednog fakulteta, gdje je broj prijavljenih kandidata daleko od očekivanog.

Velikim interesovanjem ne mogu se pohvaliti ni na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, gdje je prijavljen 81 kandidat.

  • Za razrednu nastavu i predškolsko vaspitanje i obrazovanje vlada podjednako interesovanje, dok je veoma mali broj onih koji bi da studiraju tehničko obrazovanje i informatiku - istakli su na ovom fakultetu.

Postdiplomske studije

Na banjalučkom Univerzitetu ističu da je na drugi i treći ciklus studija na Ekonomskom fakultetu stigao veoma mali broj prijava.

- Za postdiplomske studije na ovom fakultetu prijavilo se 14 kandidata, dok je za treći ciklus stigla samo jedna prijava - naveli su u Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana