Пољопривредници упутили захтјеве институцијама БиХ: Заштита домаће производње или улица

А. Ј.
Пољопривредници упутили захтјеве институцијама БиХ: Заштита домаће производње или улица

Бањалука - Пољопривредни произвођачи из РС и ФБиХ затражили су од институција БиХ хитно увођење мјера заштите домаће производње, те да ће у супротном предузети радикалне мјере, попут изласка на улице.

Речно је то јуче у Бањалуци на заједничкој конференцији за новинаре представника Савеза удружења пољопривредних произвођача РС и Сељачког савеза ФБиХ.

Ратари траже увођење прелевмана на увоз пољопривредних производа у стоодстотном износу, сезонска ограничења за воће и поврће, обавезно декларисање робе на продајним мјестима. Осим тога, траже и заштиту увоза свих категорија свињског и јунећег меса из ЕУ и земаља чланица ЦЕФТА по тарифним ознакама које су доставили надлежним институцијама, те "плави дизел" до 1. јула.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је БиХ по основу прелевмана лани наплатила 15 милиона КМ, те да би та средства била много већа када би иста мјера била уведена на све производе.

- Ниједан потписани међународни уговор нам не забрањује и не ограничава увођење мјера заштите домаће производње - поручио је Маринковић.

Крајишки ратари који су протестовали због неисплаћивања подстицаја одблокирали су у петак гранични прелаз Изачић послије обећања федералне Владе да ће им до 30. јуна исплатити обавезе из 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана