Полиција и инспекције на ногама због медицинског отпада у Мркоњић Граду

nezavisne.com
Полиција и инспекције на ногама због медицинског отпада у Мркоњић Граду

Мркоњић Град - Инспекцији је пријављено да је близу мркоњићног села Јасенови Потоци неко истресао велику количину медицинског отпада, због чега су на терен данас, у ванредну контролу, отишли републички фармацеутски инспектор, али и полиција.

Како је објављено, дивља депонија лијекова откривена је на пола пута између Мркоњић Града и Гламоча, а мјештани тврде да се шири несносан смрад, који избија из стаклених бочица и пластичне амбалаже, те истичу забринутост јер се све то, како кажу, дешава на око километар ваздушном линијом од изворишта Сане.

“Републички фармацеутски инспектор упућен је јутрос у ванредну инспекцијску контролу на подручје општине Мркоњић Град поводом информације да је непознато лице у насељу на подручју ове општине незаконито одложило велику количину медицинског отпада”, рекли су јуче за “Независне” из Инспектората РС.

Како су додали, поступајући инспектор ће у контакту с надлежним службама општине Мркоњић Град приоритетно предузимати мјере у циљу уклањања отпада, заштите здравља становништва, животне средине те сузбијања даљих потенцијалних ризика.

Митар Цвијић, начелник Одјељења за инспекцијске послове у општини Мркоњић Град, потврдио нам је да је упознат с овим проблемом.

“На терен је отишао наш здравствени инспектор, као и комунални полицајац. Ангажован је и полицајац Полицијске станице. Отишли су у Јасенове Потоке да утврде о чему је ријеч. Више информација имаћемо када се они врате с терена”, рекао је Цвијић за “Независне”.

Иначе, Законом о управљању отпадом прописано је да произвођач или власник отпада сноси трошкове сакупљања, транспорта, складиштења, третмана и одлагања отпада у складу са законом.

Међутим, у случајевима када није познат власник, законом је прописано да трошкове уклањања медицинског отпада, одложеног изван депоније, чије поријекло не може да се утврди, сноси локална заједница.

“Инспекторат Републике Српске ће настојати да у што краћем року реализује мјере у дијелу својих надлежности, док су активности на утврђивању починиоца у надлежности истражних органа”, рекли су из Инспектората.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана